Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kukuruz zdrav, još da se `obaveste` kupci

    Berba kukuruza je u toku i procenjuje se da će rod biti preko šest miliona tona, 80 odsto više nego prošle godine. Opasnosti od aflatoksina nema, a "šuška" se o ceni od 12 do 13 dinara za kilogram.

    Do sada je obrano 15 odsto kukuruza koji je ovog proleća posejan na oko milion i 250 hiljada hektara, a čitav posao biće završen na vreme, kažu stručnjaci.

    Iako je rod veći od prošlogodišnjeg, poljoprivrednici nisu zadovoljni, neki kvalitetom, a skoro svi cenom, koja još nije poznata.

    Procena je da bi za izvoz moglo da ostane oko dva i po miliona tona kukuruza, pa je najvažniji posao da se inostrani kupci "ubede" da rod nije zaražen aflatoksinom.

    Do sada je prodato svega 100 hiljada tona ovogodišnjeg kukuruza, što je čak sedam puta manje nego prošle godine u ovo vreme.

    Nadležni tvrde da čine sve kako bi se sprečila i najmanja mogućnost da se rod zarazi. Nenad Katanić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da su uzeli više od 600 uzoraka u skladištima i na njivama.

    Stručnjaci kažu kako bi bilo dobro i da se deo roda kukuruza plasira u stočarsku proizvodnju.

    Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je sada idealan momenat za pokretanje jednog novog ciklusa stočarske prozvodnje pre svega u svinjarstvu i živinarstvu.

    U svetu se godišnje proizvede oko 800 miliona tona kukuruza, a Srbija zauzima 10. mesto u ukupnoj proizvodnji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE