Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železničke stanice koje osvajaju na prvi pogled

    Iako je u toku era aviona koji probijaju zvučne zidove i za samo par sati stižu na hiljade kilometara udaljene destinacije, mnogi i dalje biraju da putuju vozom. Železničke stanice širom sveta su sve veće i modernije, dizajnirane da ostave utisak, ali postoje i one tradiocionalne, koje i dalje svojim šarmom i lepotom dočekuju i ispraćaju putnike. Uživajte u fotografijama najlepših železničkih stanica sveta.

    Helsinki, Finska

    Železničku stanicu u Helsinkiju dnevno koristi više od 200 hiljada ljudi. Jedinstvenog je izgleda – prekrivena granitom, karakteriše je sat na kuli, kao i statue koje krase ulaz železnice.

    Istanbul, Turska

    Budućnost Haydarpaşa, železničke stanice koja je oštećena u požaru 2010. godine i dalje je neizvesna. Najverovatnije će biti obnovljena kao glavna železnička stanica u Istanbulu za buduću brzu liniju koja će je spajati sa glavnim gradom Ankarom. Nalazi se na drugoj strani Bosfora, a dok je bila otvorena funkcionisala je i kao trajekt i autobuska stanica.

    Porto, Portugal

    Sao Bento je železnička stanica koja se nalazi u Portu u Portugalu, poznata je po enterijeru i zidovima koji prikazuju istorijske scene Portugala.

    St. Pancras, London

    Ova železnička stanica predstavlja jednu od najvećih znamenitosti Londona.

    CFM Railway, Mozambik

    Velike kupole i detalji od kovanog gvožđa čine ovu stanicu skromnom, ali ipak lepom.

    Innsbruck, Austrija

    Austrija, omiljena destinacija mnogih skijaša, ujedno je i dom jednog od najsavremenijih svetskih železničkih stanica. Ona spaja planinske gradove i omogućava brz i siguran prevoz. Dizajnirana od strane čuvenog arhitekte  futuriste Zaha Hadida, podjednako je funkcionalna i estetski ambiciozna.

    Melburn, Australija

    Southern Cross stanica ili kako je stanovnici Melburna zovu, ‘krov koji diše’, važi za jednu od najlepših stanica na svetu. Njena arhitektura je jedinstvena i nezaboravna za svakog ko u nju bar jednom uđe.

    Antverpen Belgija

    Predstavlja najbolji primer železničke arhitekture u maloj zemlji poput Belgije. Dizajnirao ju je arhitekta Louis Delacenserie, ukrašena je sa preko dvadeset vrsta mermera, prepoznatljiva je po ogromnoj staklenoj kupoli i ekstravanciji koju svaki posetilac mora da vidi.

    Madrid, Španija

    Atocha železnička stanica je pravi ponos Španije. Početkom devedesetih sa otvaranjem novog terminala, meštani su došli na ideju da susednu stanicu pretvore u pravi tropski raj sa baštama, noćnim klubom i nekoliko kafića. Savršena je za noćne ptice koji posle izlaska hvataju utarnji voz.

    Kanazava, Japan

    Mnoge kontroverze vezuju se za ovu stanicu, kao što su kupole u obliku kišobrana koje se kose sa tradicionalnom arhitekturom Japana. Međutim, ova moderna stanica je toliko popularna kod turista da su i mnogi skeptici uspeli da vide lepotu u ovom elegantnom i modernom dizajnu.

    Dunedin stanica, Novi Zeland

    Dunedin stanica do pojave aviona važila je za najprometniju železničku stanicu Novog Zelanda. Sa svojim flamanskim stilom predstavlja ahitekturu vrednu pažnje.

    Pariz, Francuska

    Gare du Nord je najprometnija železnička stanica u Evropi kroz koju prođe oko 190 miliona putnika godišnje. Fasada je izvajana sa 23 statue koje predstavljaju Amsterdam, Beč, i druge gradove. Ova pariska stanica bila je insipracija za mnoge, kako francuske tako i holivudske filmove. Stanica je predivna i gotovo romantična, a unutrašnjost je podjednako lepa pogotovo kada je osvetljavaju sunčevi zraci kroz staklene ploče.

    Mumbai, Indija

    Britanski arhitekta je radio sa lokalnim zanatlijama ne bi li uklopio indijsku arhitektonsku tradiciju sa viktorijanskim stilom. Ovu stanicu dnevno koristi više od tri miliona putnika. A, 'palata izgled' koji krasi železnicu čini da ona spada u najprepoznatljive i najlepše železnice sveta. 

    Foto: bardia4424

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE