Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je umorniji, muškarci ili žene?

    Žene se danas suočavaju sa umorom više nego ikada, one su domaćice, uspešne poslovne žene, majke, prijatelji. Tokom dana žongliraju sa porodičnim obavezama, poslovnim pritiscima, izlascima sa prijateljima, pa ni ne čudi što istraživanja pokazuju da žene češće osećaju umor od muškaraca. Iako ne postoji jedinstveno objašnjenje za ove polne razlike, postoji mnogo bioloških i socijalnih faktora koji žene teraju ranije na spavanje.

    Statistika američkih istraživanja pokazala je da oko 15% žena priznaje da skoro svaki dan oseti umor i iscrpljenost, a svega 10% muškaraca isto to kaže za sebe. Ovakva razlika u osećajima umora posebno je izražena u populaciji od 18 do 44 godina gde 16% žena često oseća umor, naspram duplo manjem procentu muškaraca. Rezultati mnogih istraživanja na ovu temu donose iste zaključke – muškarci kažu da im je potrebno manje sna i odmora nego ženama, koje češće pate od nesanice i sindroma hroničnog umora (čak četiri puta češće).

    Zašto je to tako? Razlog može biti biološke prirode. U dobu od 18 do 44 godine veliki broj žena ostvari se u ulozi majke, i često su one te koje noću ustaju i smiruju uplakanu bebu. Dupli posao, više radnih sati kod kuće i na poslu, kao i izraženija potreba nežnijeg pola da svima izađe u susret, dodatno ih opterećuje i naravno umara. 

    Takođe, studije pokazuju da žene imaju lakši san, jer je njihov biološki ritam kraći od muškarčevog za oko šest minuta. Tako da, ukoliko dame nastoje da isprate svog partnera i da idu na spavanje kad i on,  rizikuju da poremete svoj biološki ritam.

    A kao jedan od uzroka navodi se i depresija. Naučnici ističu da depresija dvostruko više pogađa žene nego muškarce (razlog tome krije u biološkim razlikama – žene doživljavaju više hormonalnih promena nego muškarci, što u velikoj meri na utiče na raspoloženje), a ukoliko ste depresivni četiri puta je veća verovatnoća da ćete osećati umor. 

    Od insomnije pati čak duplo više žena nego muškaraca, navodi stručnjak za spavanje Lisa Shrives. Žene često ne utonu lako u san, jer im je teže da ne misle na poteškoće koje su u toku dana doživele. Nesanica može imati ogromne probleme po zdravlje, tako žene koje loše spavaju češće pate od srčanih problema, dijabetesa tipa dva i visokog krvnog pritiska nego što se to dešava muškarcima koji imaju loš san.

    A možda samo žene pre priznaju da su umorne i pod stresom, nego što će muškarci da se požale na glavobolju. Možda. Ali, ono što je zanimljivo jeste činjenica da će slabiji učinak na poslu pre pokazati umoran muškarac nego jednako umorna žena.

    Kako god, san vam je neophodan kog god da ste pola, zato pokušajte da delimično rasteretite dnevni raspored, preskočite neki izlazak, ili dodatni posao. Vreme koje tako uštedite provedite slušajući muziku, šetajući ili odmarajući – kako god vam prija. To će vam pomoći da se lakše opustite kada uveče legnete u krevet i pružite svom telu potrebnu količinu sna.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE