Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke prepolovile kamate na štednju

    Banke u Srbiji više nisu zainteresovane za "privlačenje" štednje od građana, kao što su to činile poslednjih godina, što potvrđuje sve niži nivo kamata na depozite stanovništva i privrede.

    Kamatne stope na najatraktivnije uloge u evrima za godinu i po dana niže su za gotovo 50 odsto i banke štedišama nude kamatu na period od godinu dana od 2,80 do 3,5 odsto na godišnjem nivou.

    Bankari kažu da imaju dovoljno deviza i da nemaju kome da ih plasiraju. Prema podacima Narodne banke Srbije, štednja građana gotovo je ista u poslednjih godinu dana i iznosi nešto više od osam milijardi evra.

    Tako neke od najvećih banaka za uloge po viđenju bez obzira na iznos nude efektivnu kamatu od samo 0,09 odsto, za mesec dana 1,3, na tri meseca 1,90, na šest meseci 2,38, a na godinu dana samo 2,9 odsto.

    Nešto veću kamatu mogu da dobiju klijenti koji štede na dve i tri godine. Kamata je u tom slučaju od 3,10 do pet odsto.

    Na našem tržištu nemamo uređene kamatne odnose, banke smanjuju kamate na štednju, ali s druge strane ne obaraju i kamate na kredite koje odobravaju preduzećima i građanima, kaže ekonomista Milan Kovačević.

    Situaciju bi mogla da popravi država, jer bi tako i sebi olakšala. Ona se, naime, zadužuje u inostranstvu po duplo većim kamatama od onih koje banke daju štedišama u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE