Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetska banka: Hrvatska mora da promeni sistem otpremnina

    Hrvatski model otpremnina pun je ‘rupa’ i zloupotreba i vapi za promenama, zaključak je novog izveštaja Svetske banke u kojem se analizira stanje u hrvatskom sistemu otpremnina.

    Taj izveštaj je Svetska banka pripremila za hrvatsko Ministarstvo rada i penzionog sistema, a kako piše Jutarnji list, resornom ministru, Mirandu Mrsiću, uzor u reformi je austrijski model.

    Austrijski model otpremninu ne veže za rad kod jednog poslodavca u određenom razdoblju, nego za uplate srazmerno malog doprinosa na plate u poseban fond otpremina. Radnik bi tim novcem mogao da raspolaže kada ostane bez posla, ili da sredstva ostavi na računu u fondu i povuče tek kada ode u penziju.

    Austrijsko iskustvo pokazuje da je uvođenje fonda otpremnina pozitivno uticalo na mobilnost radne snage, međutim, stopa povraćaja u štednju u tom sistemu pokazala se slabom.

    Koristi od tog modela imali su posebno mali poslodavci, kojima je reforma smanjila probleme s likvidnošću.

    Kalkulacije pokazuju da bi primena tog modela u Hrvatskoj, pod pretpostavkom da doprinos koji bi se na plate izdvajao u fond otpremnina iznosi 1,5 odsto i da je stopa prinosa na kapital pet odsto, odgovarala samo onima koji bi u njemu duže štedeli, te onima koji imaju veća primanja, navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE