Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Berlusconi ruši italijansku vladu

    Čelnik italijanskog desnog centra Silvio Berlusconi povukao je u subotu svoje ministre iz vladajuće koalicije time praktički oborivši vladu premijera Enrica Letta i uvodeći treću po veličini evropsku ekonomiju u haos.

    Objava koja će verovatno voditi ili novim izborima ili formiranju nove koalcije dolazi dan nakon što je Letta zatražio od Berlusconijeve stranke da ga podrži u glasanju o poverenju u parlamentu nakon nedelja napetosti.

    U petak vlada nije uspela da se usuglasi oko ključnih mera kako bi se budžetski deficit doveo u okvire koje propisuje Evropska unija dovodeći krhku koaliciju tradicionalnih protivnika s levice i desnice do skoro potpunog pucanja.

    Napetosti između dveju strana raste već nedeljama nakon mera za izbacivanje Berlusconija iz parlamenta pošto je osuđen za poresku prevaru prošloga meseca.

    "Odluka premijera Enrica Lette da zamrzne vladine aktivnosti…je ozbiljno kršenje sporazuma na kojem je ova vlada formirana", rekao je u saopštenju Berlusconi.

    Ostavka ministara još će više odgoditi reforme u Italiji koja već dve godine trpi recesiju, ima dve milijarde evra javnoga duga i nezaposlenost mladih od 40 odsto.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE