Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslovi za koje vam je potrebna dozvola muža

    Ako ste žena i tražite posao, u čak 15 zemalja sveta moraćete da imate pisanu potvrdu supruga koji vam daje dopuštenje da radite.

    Suprugova potvrda da smete da radite potrebna vam je u Siriji, Kamerunu, Nigeriji, Mauritaniji, Gabonu, na Zapadnoj obali i u području Gaze, Demokratskoj Republici Kongo, Boliviji, Gvineji, Iranu, Kuvajtu, Jordanu, Sudanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokazalo je istraživanje Svetske banke.

    Istraživanje je pokazalo još jedan zanimljiv podatak: 79 država ima neki oblik restrikcije vezan za poslove koje žene mogu da rade, a još je zanimljivije da u Rusiji postoji čak 456 zanimanja koja su ženama zabranjena. Između ostalih vodoinstalaterka, upravljačica poljoprivrednim mašinama, instalaterka antenskih sastava i slično.

    "Mnoga društva su se razvila, ukidajući ukorenjene oblike diskriminacije žena. Ali još mnogo toga treba da se uradi", rekao je predsednik Svetske banke Jim Jong Kim, predstavljajući izveštaj o jednakosti polova u poslovnom svetu.

    U izveštaju se dodaje i to da su najopsežnije zabrane koje se tiču zaposlenja žena zabeležene u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, preneo je France Press.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE