Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paprene kamate na minus i kreditne kartice

    Od svih bankarskih usluga u Srbiji najviše koštaju dozvoljeni minus i kreditne kartice. Kamata na prekoračenje po tekućem računu iznosi oko 35, a u Evropskoj uniji je 7,90 odsto.

    Građani Srbije i dalje plaćaju paprene kamate za korišćenje dozvoljenog minusa i kreditnih kartica. Ove usluge sa kamatama od 24 do 54 odsto na godišnjem nivou najskuplje su u Evropi.

    Naš građanin u proseku plaća kamatu na prekoračenje po tekućem računu oko 35 odsto, a za istu uslugu stanovnik EU 7,90 odsto, a slična je situacija i sa kreditnim karticama.

    Bankari tvrde da su ove usluge skupe zato što se odobravaju veoma brzo i sa malim brojem dokumenata.

    S druge strane, kako kažu, to su dinarske usluge koje imaju visoku cenu jer je kamata po kojoj se oni zadužuju, da bi plasirali novac, oko 12 odsto.

    Na to dodaju svoje troškove i troškove rizika. Kada se sve sračuna, to iznosi i četiri puta više od osnovne cene po kojoj se banke zaduže.

    Primera radi, na pozajmicu od 50.000 za mesec dana, platiće se 1.300 dinara, a ako zaduženje traje čitave godine, kamata će biti celih 15.000 dinara, dok dug od 50.000 dinara ostaje.

    Građani se sve više odlučuju i za korišćenje kreditnih kartica koje bi po pravilu trebalo da se upotrebe za plaćanje robe i usluga.

    Istraživanje je, međutim, pokazalo da se samo nepunih 10 odsto plastičnog novca iskoristi za kupovinu hrane i pića, a čak 30 odsto za podizanje gotovine.

    Kamate na kreditne kartice iznose od 24 do 34 odsto, a ukoliko korisnik podiže gotovinu na bankomatu, za to će izdvojiti i do šest odsto po jednoj transakciji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE