Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U avgustu industrijska proizvodnja veća za 5,7 odsto

    Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2013. godine veća je za 5,7 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na ovogodišnji prosek veća je za
    5,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

    Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje imali su proizvodnja električne energije, hemikalija i hemijskih proizvoda, motornih vozila i prikolica, derivata nafte i osnovnih metala.

    Za osam meseci ove godine industrijska proizvodnja veća je za 5,3 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

    Rast u oblasti snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u avgustu je bio 19,5 odsto u poredjenju s istim mesecom 2012. godine, u sektoru rudarstva porast je 10,2 odsto, a u preradjivačkoj industriji 1,8 odsto.

    Posmatrano po grupa, proizvodnja energije je veća za 21,9 odsto, kapitalnih proizvoda za sedam odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 3,4 odsto, dok je pad zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju – za 5,1 odsto, i trajnih proizvoda za široku potrošnju – za 8,6 odsto.

    Obim industrijske proizvodnje u avgustu 2013. je, u odnosu na avgust prošle godine, veći u 13 oblasti čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 51 odsto, a pad u 16 oblasti s učešćem od 49 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE