Evropljani žele da rade i nedeljom - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropljani žele da rade i nedeljom

  Sve više zaposlenih u Evropskoj uniji žele da rade nedeljom i novi zakon o radu koji će im to omogućiti.

  Zakon o radu u Austriji zabranjuje bilo kakav oblik rada nedeljom. U Nemačkoj prodavnice mogu biti otvorene osam puta godišnje, i to ograničen broj sati. 

  U Italiji komercijalni centri su otvoreni svih sedan dana u nedelji ali polemika o radnom vremenu nedeljom i dalje traje. U pripremi je zakon koji bi regulisao rad nedeljom.

  U Španiji manje prodavnice otvorene su nedeljom, dok veliki supermaketi imaju pravo da budu otvorene desetak puta godišnje. Samo u Madridu sve trgovinske radnje imaju pravo da budu otvorene nedeljom.

  U Portugaliji svim prodavnicama je počev od jula 2010. dozvoljen rad nedeljom od 06 do 24 sata. U Belgiji rad je dozvoljen samo prodavnicama koje isporučuju hranu.

  U Velikoj Britaniji pojedinim sektorima je dozvoljen rad nedeljom. Od 1994, zakon u Velikoj Britaniji dozvoljava da prodavnice rade nedeljom, dok veliki supermaketi mogu da rade ukupno šest sati.

  U Švedskoj rad nedeljom je legalizovan 1971, dok u Norveškoj, Mađarskoj, Rumuniji i Češkoj Republici ili Irskoj ne postoji nikakva restrikcija u pogledu rada nedeljom.

  Zahtevi za dozvolu za rad nedeljom su sve učestaliji u Evropi. U turističkim zonama prodavnice su otvorene svih sedam dana u nedelji, ali bez obzira na promene, nedelja ostaje i dalje neradni dan za ogroman broj Evropljana.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE