Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kredit iz UAE je isplativ?

    Srbija spremila projekte za prvih 100 miliona evra kredita iz UAE, namenjenih poljoprivredi. Kredit je velika razvojna šansa, ali treba voditi računa u koju strukturu poljoprivrede se ulaže, ocenjuju agroekonomisti.

    U narednih desetak dana stiže 100 miliona dolara, kao deo kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatom od 2,5 odsto.

    Kompletna dokumentacija za ovaj projekat je spremna, kao i studija o izvodljivosti za svih 100 000 hektara, dok će se u prvoj fazi realizovati 25 000 hektara, objašnjava za B92 ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

    Konkretan projekat će se realizovati na 13 lokacija, najveći deo sredstava biće usmeren na infrastrukuru mreže za navodnjavanje, a deo ka krajnjim korisnicima, kaže ministar.

    Bivši ministar finansija i privrede i čovek za vezu sa Emiratima, Mlađan Dinkić, kaže da je ovo tek prvi takav kredit, a drugi bi trebalo da se troši na opremu u poljoprivredi.

    Agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da je taj kredit velika razvojna šansa za podizanje sistema za navodnjavanje u najugroženijim delovima, gde se može razvijati intenzivna poljoprivredna proizvodnja.

    Svaki uloženi dinar u agrotehniku je dobrodošao, posebno u navodnjavanje, jer je to garancija ostvarenja punog genetskog potencijala naših kultura, uključujući i voće, povrće i vinovu lozu, tvrdi direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović.

    Investicije te vrste treba primeniti kod proizvodnje takvih kultura, koje trpe povećane troškove ulaganja, jer to zahteva i korišćenje energije.

    Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić izjavio je da bi sredstva od kredita trebalo da se iskoriste pre svega za primarnu kanalsku mrežu, kako bi što veći broj korisnika imao pristup izvorima vodosnabdevanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE