Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbin izumeo svetlosnu sablju Džedaja

    Revolucionarno otkriće grupe naučnika sa MIT i Harvarda, od kojih je jedan i sa ovih prostora, da se od vezanih fotona stvore molekuli, praktično, omogućava da se svetlost ponaša kao čvrsta materija.

    Zahvaljujući grupi naučnika sa čuvenog IMT i sa Harvarda, među kojima je i, naše gore list, profesor Vladan Vuletić, svetlosna sablja, o kojoj maštaju stotine hiljada obožavalaca "Ratovi zvezda" širom sveta, mogla bi uskoro da postane realnost.

    Tehnologija koja omogućava stvaranje omiljenog oružja Džedaja, zapravo je posledica revolucionarnog otkrića, mogućnosti da se od vezanih fotona stvore molekuli. Praktično, to omogućava da se svetlost ponaša kao čvrsta materija.

    Da bi dočarao o čemu je reč, profesor fizike sa Harvarda Mihail Lukin je posegao za svetom filma i objasnio da bi u praksi ova pojava mogla da se manifestuje spravom sličnom svetlosnoj sablji iz "Ratova zvezda".

    Možda je karakteristika svetlosne sablje da imate dva svetlosna zraka i oni ne prolaze jedan kroz drugi kao što biste očekivali, već se na neki način odbijaju, rekao je profesor Vladan Vuletić.

    On je naveo i da bi ovo istraživanje moglo da dovede do svaranja kvantnih računara, možda i do kraja ovog veka. Kompjuteri koji bi radili brzinom svetlosti tj. bili bi 10.000 puta brži od onih koje imamo danas.

    Profesor Vuletić je glavni istraživač u Laboratoriji elektronike na MIT. Doktrorirao je 1997. godine u Minhenu kod profesora Theodora Hanscha, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku. Rođen je u Srbiji, iz koje je sa porodicom otišao kada je imao četiri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE