Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomisti: Vlada gura Hrvatsku u provaliju

    Vlada Hrvatske potpuno pogrešno vodi državu usled čega je dovela pred bankrot. Dok su zapadne zemlje uvele poreske olakšice, Hrvatska vrši poresku represiju i gura zemlju u provaliju, tvrde ekonomski stručnjaci.

    Dosad se tolerisalo neplaćanje poreza, a kad je državi počelo da nedostaje para onda su povećali poreze, umesto da su se pobrinuli da svi obveznici moraju plaćati poreze, rekao je ugledni ekonomski stručnjak Guste Santini, a piše Index.

    Hrvatski brod plovi u provaliju, a ako želimo spas pod hitno je potrebno oformiti tim stručnjaka koji će doneti vatrogasne mere, imajući u vidu socijalnu komponentu u zemlji, rekao je Santini.

    Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić za Index je rekao da država tone, a Vlada ne zna kako funkcišu ekonomija i privreda koje vodi potpuno pogrešno gurajući Hrvatsku u močvaru.

    Ako blokirate građane, imaćete dodatan pad potrošnje i proizvodnje i time ćete zemlju gurnuti u još veću krizu, kao što to radi ova Vlada koja, jedino što sprovodi jeste poreska represija, rekao je Jurčić.

    On tvrdi kako je ova Vlada samo nastavila politiku dosadašnjih. Oni pre su prodavali, a sad kad više nemaju šta da prodaju, okrenuli su se prema narodu i dovode ga u najlošiji društveni položaj ikad, rekao je Jurčić.

    Još jedan ugledni ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi kako Vlada potpuno pogrešno vodi državu jer, kako je rekao, mere Vlade ne mogu pomoći malom i srednjem preduzetništvu od kojih se očekuje da stvaraju nova radna mesta.

    Vlada mora smanjiti apetit prema privatnom sektoru od kojeg očekuje da puni budžet. Doduše u privatnom sektoru ima izuzetaka kojima se opraštaju dugovi i koji dokazuju da Vlada ne postupa jednako, rekao je Novotny.

    S druge strane građane pritiska zbog malih dugova što dovodi do kraha privrede, jer domaćinstva sve manje kupuju i troše, rekao je Novotny.

    Kako je istakao, veliki broj Vlada zapadnih zemalja u krizi uveo je čitav niz poreskih olakšica za građane, dok se u Hrvatskoj stalno i sve više opterećuje porezima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE