Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pravimo bolju municiju od Amerike i Izraela

    Namenska industrija je motor industrije Srbije. Fabrika Sloboda se oporavlja i grabi ka svetskom tržištu oružja, gde je nekada bila jedan od lidera. Takvu municiju ni Amerika ni Izrael ne mogu da naprave.

    U kompaniji je nedavno otvoren objekat za kompletiranje artiljerijske municije, vredan 5,5 miliona evra, čijom izgradnjom se povećava produktivnost, pa će Sloboda mesečno proizvoditi i tri puta više artiljerijske municije.

    Ugovoreni su poslovi do kraja godine čija je vrednost 172 miliona dinara. Rukovodstvo neprekidno pregovara sa inostranim kupcima. Prisustvom na svim svetskim sajmovima oružja i vojne opreme, traže se nova tržišta.

    Generalni direktor Zoran Stefanović uveren je da je namenska industrija motor industrije Srbije. Samo u poslednjih šest godina tržištu smo ponudili 130 novih proizvoda, naša municija stiže na skoro sve kontinente.

    Sloboda je u ovoj godini povećala prodaju za 70 odsto u odnosu na prošlu. Realizovano je preko šest milijardi dinara, a aktuelna su dva velika ugovora za transfer tehnologija.

    Samo u poslednje dve godine imali su investicije vredne sedam miliona evra, obezbeđene iz sopstvenih sredstava. Uloženo je u novu opremu, a izgrađena je i linija za galvanizaciju i postrojenje za preradu otpadnih voda.

    Sloboda je danas deo grupacije Odbrambene industrije Srbije, koja ukupno zapošljava više od 8.000 radnika. Od nekad jednostavne proizvodnje, prerasla je u respektabilnog proizvođača sredstava NVO.

    Ime na svetskom tržištu stekla je ne samo osnovnim programom proizvodnje municije, avionske i protivavionske, već paletom proizvoda od protivtenkovskih raketa, artiljerijske municije, municije za ruske i NATO kalibre, do policijskog programa za specijalne namene.

    Srpsko tržište odavno nije dovoljno da obezbedi potpunu uposlenost naših kapaciteta, zbog čega više od 80 odsto proizvoda izvozimo, kaže Stefanović.

    Korak ka modernizaciji na kojoj insistiraju zapadni kupci su i nova postrojenja hemijske pripreme i prečišćavanja voda.

    Konkurs

    Uvek su nam dobrodošli mladi inženjeri mašinstva, tehnologije i hemije. Imamo i stipendiste, koji su naša budućnost, kaže direktor Stefanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE