Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska za bankarsku uniju Evrope

    Hrvatska je među retkim evropskim zemljama čijem bankarskom sektoru nije trebala pomoć od članica Evropske unije, jer je Hrvatska narodna banka omogućila da banke krizu dočekaju visoko kapitalizovane, ocenjuje guverner Boris Vujčić.

    Od početka krize 2008. godine odobreno je više od 4.600 milijardi evra pomoći bankarskim institucijama, a trošak je u nekim zemljama bio višestruko viši od ukupnog BDP, rekao je Vijčić, učestvujući na stručnom skupu.

    On je istakao da je Hrvatska među retkim evropskim zemljama, zajedno s Bugarskom, Češkom, Estonijom, Maltom i Rumunijom, kojima nisu trebale takve intervencije.

    Razlog tome je, kako je kazao, što je centralna hrvatska banka omogućila da banke na krizu dočekaju visoko kapitalizovane, čime se danas smanjuje pritisak loših kredita.

    Kriza, koja je, ipak, "nagrizla" hrvatske banke, u evropskom bankarstvu još nije u potpunosti prošla, kaže Vujčić i dodaje da Hrvatska snažno podržava osnivanje bankarske unije u Evropi.

    Takav objedinjeni nadzor omogućio bi zajedničke mere osiguranja od daljeg širenja šokova u bankarskom istemu, a istovremeno bi smanjio i socijalne troškove finansijskih kriza, ocenio je Vujčić.

    Vujčić problem vidi i u mogućnosti da se zajednički nadzor dogovori samo za velike banke, čime bi opet veliki broj banaka ostao izvan tog sistema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE