Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD postaju najveći proizvođač fosilnih goriva

    Impozantan uspon eksploatacije gasa, ali na prvom mestu nafte iz škriljaca, omogućiće da Sjedinjene Američke Države postanu neprikosnoven proizvođač ugljovodnika u svetu, ispred Rusije i Saudijske Arabije, smatra Wall Street Journal.

    Zahvaljujući eksploataciji gasa, a pre svega nafte iz škriljaca koja je u punom uzletu u poslednje dve godine, SAD će do kraja godine postati najveći svetski proizvođač tih fosilnih goriva, prestigavši Rusiju i Saudijsku Arabiju.

    U prvih šest meseci, Rusija je proizvodila u proseku 10,8 miliona barela nafte dnevno, 900.000 više nego SAD. Prosečna dnevna proizvodnja sirove nafte Saudijske Arabije iznosila je 9,4 miliona barela.

    Sudeći, medutim, po najnovijim tendencijama, snažnom rastu proizvodnje "crnog zlata" u u Severnoj Dakoti i Teksasu s jedne strane, i skromnom rastu u Rusiji, SAD su ovog leta već premašile Rusiju.

    Prema procenama Međunarodne agencije za energetiku do promene u čelnoj poziciji u pogledu proizvodnje nafte neće doći pre 2017.

    Ali isti scenario će se dogoditi i na planu proizvodnje prirodnog gasa, smatra Wall Street Journal, koji tvrdi da su SAD prošle godine proizvele više gasa nego Rusija i to prvi put još od 1982.

    Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, američka proizvodnja gasa je nadmašila rusku proizvodnju 2009. koja je tada zbog ekonomske krize bila smanjena za 12 odsto.

    Bez obzira na predviđanja ruskog Gazproma da predstoji pucanju "mehura" američkog gasa dobijenog iz škriljaca, rast proizvodnje gasa u SAD ide na ruku američkoj privredi.

    U poslednjih pet godina SAD su smanjile uvoz gasa za 15, a nafte za 32 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE