Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktno finansiranje Vojvodine?

    Pokrajinska vlada pripremila je nacrt zakona o finansiranju Vojvodine. Okosnica nacrta je da se decentralizuje Poreska uprava.

    Sredstva koja se na ime poreza usmeravaju ka republičkom budžetu, a potom prebacuju ka korisnicima u Vojvodini, sada bi poreski obveznici direktno punili budžet pokrajine do sedam odsto, kaže potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović.

    Ustav predviđa da Vojvodina dobije sedam odsto republičkog budžeta, ali ne precizira da li se to odnosi na prihodnu stranu državne kase ili na ceo budžet.

    Vojvođani sada dobijaju sedam odsto od poreza, ali ne i sredstva od taksa i naknada. Pokrajinska administracija kaže da je to nedovoljno, ali ne otkriva koju osnovu predviđa novi nacrt.

    Dok se ne upoznaju sa nacrtom, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ne može da kaže ništa preciznije, a Bojan Kostreš iz LSV ističe da se mora znati kojih je to sedam odsto i od čega se mere.

    Opoziciona SNS nudi rešenje da se u zakonu napravi razlika između planiranog i realnog budžeta. Mi smo protiv izvornih prihoda jer bi to značilo neku vrstu rasturanja jedinstvenog finansijskog sistema, rekao je predsednik Saveta SNS za Vojvodinu Igor Mirović.

    Ukoliko Nacrt bude usvojen u pokrajinskoj skupštini, postaće važeći tek kada ga ocene republički poslanici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE