Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro tender za Alpinine deonice na Koridoru 10

    Koridori Srbije očekuju da će u narednih desetak dana dobiti saglasnost Svetske banke za raspisivanje novog tendera za završetak Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada, gde će novi izvođači zameniti austrijsku Alpinu, izjavio je direktor Koridora Dmitar Ðurović.

    Postoji mogućnost da više domaćih firmi zajednički nastupi kao konzorcijum na tom tenderu, istakao je Ðurović.

    Koridori Srbije su 15. septembra predali svu dokumentaciju Svetskoj banci za raspisivanje novog tendera, koji će biti sproveden po najkraćoj proceduri kako bi radovi mogli da se nastave početkom građevinske sezone iduće godine.

    Koridori su u avgustu Trgovinskom sudu u Beču podneli potraživanje od Alpine, koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra.

    "Naša obaveza je da na početku sledeće građevinske sezone krenemo punom parom sa radovima na toj deonici dugoj 22,3 km, da bi mogli da završimo taj deo Koridora 10 kao što smo i obećali do polovine 2016. godine", rekao je Ðurović.

    Prema njegovim rečima, završetak Koridora 10 je prioritet, jer će sredstvima od naplate putarine biti otplaćivani krediti.

    Na gradilištima Alpine se trenutno ne radi i neće se ništa dešavati do uvođenja novog izvođača u posao.

    "Lično bih bio presrećan kada bi neki naš konzorcijum uspeo da pobedi na tom tenderu. Naša želja je da tu bude što više srpskih firmi", dodao je Ðurović.

    Međunarodni ugovori ne predviđaju ni u jednom slučaju da se bilo koja firma, domaća ili strana, uključi bez tendera i ukoliko bi Srbija to učinila, kako je rekao, Svetska banka bi obustavila finansiranje i moglo bi da se desi da imamo novog izvođača, ali ne i novca za radove.

    Ðurović je kazao da, prema njegovim informacijama, potraživanja srpskih firmi od Alpine iznose oko 420 miliona dinara, a sledeće sudsko ročište u Beču je zakazano za 9. oktobar. Koridori Srbije su započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra.

    Ðurović je rekao da su Koridori Srbije od ukupno sedam bankarskih garancija već naplatili pet i da će ta sredstva biti upotrebljena za isplatu avansa novim izvođačima.

    Stečajni postupak i sudski proces sa Alpinom mogao bi da traje između dve i pet godina, dodao je Ðurović.

    Ukupna vrednost ugovorenih poslova sa tom kompanijom iznosi 59,3 miliona evra, a za sve izvedene radove ukupno je plaćeno nešto manje od 29,5 miliona evra.

    Govoreći o Koridoru 11, čelnik Koridora Srbije je kazao da je to veoma važan putni pravac koji će povezati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju preko Jadranskog mora.

    Kineska Chandong high speed grupa uključiće se u gradnju autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom kada država isplati avans od 10 odsto ugovorenog kineskog kredita. Kinezi će graditi deonice Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig.

    "Ekonomska situacija je veoma teška, a Vlada Srbije ulaže maksimalne napore da se novac obezbedi kako bi kredit postao efektivan i radovi mogli da krenu", rekao je Ðurović dodajući da će su Koridori Srbije potpuno spremni odmah da započnu realizaciju posla.

    Prema njegovim rečima, Koridor 11 kroz Srbiju biće najverovatnije završen kada i Koridor 10.

    Na Koridoru 11 radovi se sada obavljaju bez ikakvih problema i azerbejdžanska firma Azvirt u mestu Dići u blizini Ljiga izmešta saobraćaj na Ibarskoj magistrali u dužini od 1,2 km i već je završena prva probna deonica autoputa od 500 metara u punom profilu (šest traka), a do kraja godine biće asfaltirano i oko 10 km regionalnog puta.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE