Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Više otpremnina za iste godine staža

    Procenjuje se da je u Srbiji nekoliko hiljada ljudi do sada više puta uzelo otpremnine za iste godine staža, pritom ne kršeći aktuelni zakon. Novi Zakon o radu imaće i novi način obračuna otpremnine.

    Nije retkost da zaposleni u državnom fondu uzme otpremninu za, na primer, 20 godina rada, potom pređe u opštinsku službu i kroz godinu-dve opet uzme otpremninu, ali sada za 22 godine staža.

    Takvo ponašanje je rupa u zakonu, jer nigde ne piše da otpremnina ne možete da se uzme dva puta.

    Svaki put kada promenite poslodavca i desi vam se da budete tehnološki višak, vi imate pravo da tražite otpremninu za sve godine staža, objašnjava za Novosti direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

    Bilo je slučajeva da je više hiljada osoba u Srbiji, koje su uglavnom dobri poznavaoci pravne struke ili Zakona o radu, ovo zloupotrebljavalo.

    Novi Zakon o radu, koji se uveliko najavljuje, trebalo bi, po rečima ministra privrede Saše Radulovića, da bude završen do kraja godine.

    Jedna od izmena odnosiće se upravo na način obračuna otpremnina. One bi, po novom, trebalo da se računaju samo za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca.

    Zakon o radu treba da štiti radnike, ali se dešava suprotno, ističe Radulović. Starije radno sposobne ljude niko neće da zaposli, jer ne želi da im plaća otpremninu i za staž u prethodnom preduzeću.

    Promenama Zakona poslodavci će, po rečima Rajića, umanjiti "strah od neuspeha u poslovanju" i neće razmišljati da li da izbegnu zapošljavanje osoba sa 15, 20 i više godina staža.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE