Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moć čaja: Razlozi zbog kojih ga morate piti

    Pored vode čaj je najprodavaniji napitak na svetu. Ima tu i tradicije i navike, ali pre svega, čaj je mnogostruko lekovit i ne bi trebalo da prođe dan a da ne popijete bar jednu šolju. Recimo, zelenog čaja.

    Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv gotovo svih bolesti – od prehlade i gripa do karcinoma. Smanjuje rizik od mnogih kognitivnih oštećenja, osteoporoze, a sadrži i L-teanin, aminokiselinu koja utiče na mentalno zdravlje i najviše je ima u zelenom čaju.

    Nedavna studija u Holandiji govori da je gotovo 50% svetske populacije počelo da pije čaj jer je dokazano da čaj smanjuje šanse da se oboli od arteroskleroze (bolest zapušenih arterija). Važno je znati i da ispijanje čaja dvaput dnevno može znatno da smanji rizik od moždanog udara.

    Šoljica crnog čaja na dan dobra je za srce i cirkulaciju. Crni čaj je pun antioksidansa, koji se odlično bore protiv štetnih molekula nakupljenih u organizmu. Tri šoljice crnog čaja dnevno smanjuju rizik od srčanog udara za 11%.

    Čaj sprečava nastanak karijesa zahvaljujući visokom sadržaju polifenola. Takođe, uništava bakterije koje izazivaju neprijatan zadah iz usta (zeleni i crni čaj).

    Čaj sagoreva kalorije u organizmu i smanjuje masti, pomaže u mršavljenju, posebno u predelu stomaka.

    Infekcije i gljivična oboljenja se mogu sprečiti uz pomoć čaja.

    Hrani kosti mineralima i povećava njihovu snagu i gustoću.

    Povećava  izdržljivost tokom treninga. 

    Dijabetičarima koji boluju od dijabetesa tip 2 pomaže u razgradnji šećera.

    Čaj pruža zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

    Čaj smanjuje šanse da se oboli od Parkinsove bolesti.

    Ovaj napitak efektno sprečava i leči neurološke probleme. Polifenoli u zelenom čaju podstiču centre za učenje i pamćenje.

    Utiče na proizvodnju serotonina koji je zadužen za prenos informacija u mozgu, tako da utiče na koncentraciju, ali i na raspoloženje, san i memoriju.

    Kako ga piti?

    Najbolje je kad nije napravljen iz filter kesica, već od svežih travki. Ako kupite sušeno bilje, ili sami sušite, dobro je da znate da može da odstoji čak dve godine, a da ne izgubi svoja svojstva. Poželjno je držati ga u hermetički zatvorenim staklenim posudama.

    Čajeve bi trebalo piti nezaslađene, ali ako ne možete tako, izbegavajte šećer kao zaslađivač i umesto njega koristite med.Najbolje je da se čaj pije tek pripremljen, odstajao između tri i pet minuta.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE