Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javna preduzeća ne daju `lične karte`

    Ni posle dodatnog roka od nedelju dana za doradu „ličnih karata“ preduzeća od kojih su traženi podaci, ni jedno od njih nije dostavilo potpune informacije, objavilo Ministarstvo privrede.

    Podaci su traženi od javnih preduzeća i akcionarskih društava čiji je osnivač Republika Srbija, preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, uključujući i ona u restrukturiranju, kao i preduzeća u kojima država ima vlasnički udeo.

    Pristigli podaci i dosadašnji rad na „ličnim kartama" ovih preduzeća, u potpunosti je dokazao opravdanost odluke Ministarstva da traži detaljne podatke, jer je to jedini način da se utvrdi pravo stanje stvari i da finansijsko izveštavanje navedenih privrednih subjekata bude transpartentno i kvalitetno, navodi se na sajtu Ministarstva.

    Ministarstvo će nastaviti da insistira na potpunim „ličnim kartama", a razmatraju se i zakonske izmene koje će omogućiti sankcionisanje neodgovornog ponašanja, uključujući i odgovorne u Agenciji za privatizaciju, koji ne ispunjavaju svoje osnovne obaveze dobrog korporativnog upravljanja.

    Prema stanju sa današnjim danom od 35 javnih preduzeća i akcionarskih društva čiji je osnivač država, u kojima je zaposleno je 79.409 ljudi, potpunu ličnu kartu nije dostavilo ni jedno.

    Agencija za privatizaciju dostavila je Ministarstvu novi izveštaj o 153 preduzeća u restrukturiranju, sa 51.023 zaposlenih, od kojih ni jedno nije dostavilo potpunu "ličnu kartu".

    Što se tiče ostalih 425 preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, u kojima je zaposleno 35.487 radnika, dostavljen je izveštaj o stanju za 419 privrednih subjekata.

    Ministarstvo privrede konstatuje da ni u ovoj grupi preduzeća nema nijedne potpune „lične karte“, ali i da je značajno smanjen broj preduzeća koja do kraja septembra nisu sarađivala na dostavljanju traženih podataka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE