Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo su nove ekonomske mere Vlade Srbije

    Ministar finansija Srbije Lazar Krstić upozorio je na otvorenoj sednici Vlade Srbije da bi Srbija za dve godine otišla u bankrot bez novih ekonomskih mera koje nisu lake. On je tom prilikom najavio je još jedan rebalans državnog budžeta za 2013. godinu jer će prihodi biti manji za 20 milijardi dinara od planiranih. Najavljene i manje plate u javnom sektoru, kao i podizanje niže stope PDV-a sa 8 na 10 odsto.

    On je kazao da od 2008. godine nije povučeno dovoljno hrabrih političkih i ekonomskih poteza da bi se priveda dovela u red.

    "Povući ćemo crtu i krećemo čisti u 2013. godinu", kazao je Krstić predstavljajući ekonomske mere.

    Vlada je odlučila da dok još imamo vremena izadje sa rešenjima šta treba uraditi, kazao je ministar.

    On je rekao da je nažalost ekonomska i fiskalna politika poslednjih 10 godina naročito od 2008. u najmanju ruku bila neodgovorna i netransparentna.

    Najavljujući još jedan rebalans državnog budžeta za 2013. Krstić je rekao se moraju ograničiti troškovi za taj iznos.

    „Da li ćemo uspeti, znaćemo do sredine novembra“, dodao je ministar.

    Prema njegovim rečima, Medjunarodni monetrani fond je ukazao na dodatne rizike u prihodima budžeta.

    Manje plate u javnom sektoru

    Plate u javnom sektoru, veće od 60.000 dinara, biće smanjene, najavio je ministar finansija.

    Na sednici Vlade, Krstić je rekao da će plate veće od 60.000 dinara biti umanjene tako što će za 20 odsto biti umanjena razlika izmedju limita od 60.000 dinara i plate zaposlenog.

    To praktično znači da će zaposleni koji sada ima platu 70.000 dinara, ubuduće primati 68.000 dinara, objasnio je ministar.

    Po istom principu, naveo je Krstić, biće umanjene plate veće od 100.000 dinara, s tim što će umanjenje iznositi 25 odsto.

    Pozivajući se na najnovije podatke iz registra zaposlenih u javnom sektoru, ministar je rekao da u tom sektoru radi 660.000 ljudi, a da se procenjuje da ih je blizu 700.000.

    "Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti gradjani ne znamo koliko ima zaposlenih u javnom sektoru", rekao je Krstić.

    Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru 30 odsto su veće nego u privatnom i pet do deset odsto više je zaposlenih nego u sličnim zemljama u regionu.

    PDV sa osan na 10 odsto

    Jedna od ekonomskih mera biće i povećanje niže stope poreza na dodatu vrednost sa osam na deset odsto, što će povećati budžet za 200 miliona evra.

    Krstić je istakao da mora da se poveća prihodna strana budžeta i da prihodi u Srbiji ne mogu tačno ni da se procene.

    "Kako da planiramo rashode, kad ne znamo prihode?", upitao je ministar.

    On je naveo da će zbog povećanja stope PDV potrošačka korpa od 65.000 dinara biti skuplja za 450 dinara.

    Krstić je istakao da su veliki problemi siva ekonomije, šverc duvana, naftnih derivata i da se to mora suzbiti. Kao mere borbe protiv sive ekonomije, ministar je naveo da će biti uvedeni jedinstveni elektronski obrasci za porez umesto dosadašnjih 11 obrazaca, da će biti pojačana terenska kontrola i izvršena "temeljna reorganizacija poreske uprave".

    "Osiguraćemo da oni koji treba da uteruju poreze imaju i sami od toga neke korisiti – da rezultate svog posla vide i na svojoj plati", rekao je Krstić.

    Znatno smanjenje subvencija

    Krstić je najavio i znatno smanjenje državnih subvencija što će doneti najveće uštede u budžetu i završetak privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje velikih javnih sistema.

    On je na otvorenoj sednici Vlade Srbije na kojoj je predstavio nove ekonomske mere kazao da su u Srbiji subvencije koje daje država dvosturuko veće nego u drugim zemljama.

    "Možda najbolnije je to što imamo najnetransparetniji model dodele tih subvencija. Neretko se dešava da novac od subvencija završava kod onih koji su bliski sa političkim sistemom", rekao je Krstić.

    On je kazao da je Srbija krenula ka EU i da ne sme da daje državnu pomoć osim poljoprivredi i železnici. Krstić je najavio za 2014. završetak privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje velikih javnih preduzeća i komunalnih preduzeća od kojih su, naveo je, neki od njih i danas nosioci srpske privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE