Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reakcije na vladine ekonomske mere

    Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je danas su mere Vlade Srbije za stabilizaciju javnih finansija i opravak privrede "solidan korak", ako se to shvati kao proces od tri godine prilagodjavanja.

    "To je korak koji predvidja budžetski efekat na papiru od oko dva odsto, a videćemo koliko će to biti u praksi. Tu će biti i političkih i socijalnih izazova i tu će se zapravo videti koliko je taj plan održiv", rekao je on.

    Vučković je ocenio da je u merama dobro je to što se otprilike dve trećne planiranog efekta sprovodi na rashodima, a jedna trećina na prihodima. "To su po pravilu upsešnije reforme, koje se sprovode na rashodima" istakao je on.

    Prema rečima Vučkovića, dobro što su mere zahvatile sve segmente države.

    Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, kaže da ova asocijacija, koja okuplja vodeće menadžere, direktore i vlasnike najuspešnijih kompanija u Srbiji, izražava podršku Vladi Republike Srbije u nastojanju da sprovede neophodne fiskalne i ekonomske reforme u našoj zemlji.

    „Direktno upućeni na sve izazove poslovanja u Srbiji, menadžeri su iz prve ruke svedoci da smo u situaciji koja iziskuje preduzimanje velikih i teških koraka, ukoliko želimo da poboljšamo poslovni ambijent. Moramo biti svesni da će to biti dugotrajan posao i da će zahtevati angažovanje svih učesnika poslovnog života u Srbiji. Iz ugla menadžera, podržavamo napore Vlade i, kao i do sada, bićemo konstruktivni partner Vladi Republike Srbije u stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta i dugoročnom poboljšanju životnog standarda svih naših građana. Verujem da će ovaj set mera pokrenuti srpsku privredu i da će dati efekte na duže staze“, izjavio je Milan Petrović, predsednik SAM-a, čije kompanije zapošljavaju preko 70,000 ljudi i imaju godišnje prihode od 11.7 milijardi evra u 2012. godini, što čini 1/3 BDP-a Srbije.

    Saradnik biltena MAT Miladin Kovačević je ocenio je da su sve mere "krizne mere" koje danas donela Vlada Srbije "iznudjenje" i istakao da su "u dobrom pravcu".

    "To je zaokret u fiskalnoj politici ka objektivnom sagledavanju stanja u fiskalnoj politici i adekvatnog odgovora na to stanje", rekao je on.

    Prema rečima Kovačevića, kod smanjenja plata preko 60.000 u javnom sektoru vodjeno je računa i o socijanom aspektu, jer, kako je rekao, "gro zaposlenih ima platu do 60.000 dinara".

    "Da je vodjeno računa o socijalnoj prihvatljivosti te mere govori i da smanjenje nije primenjeno na penzije", istakao je on, dodajući da je efekat te mere relativno skroman.

    Kovačević je pohvalio planirano smanjenje subvencija, na čemo bi trebalo da se uštedi 300 miliona evra, ali istakao da će, šta god vlada bude radila u okviru postojećeg fisklanog sistema, "delovati pro recesivno" i doprineti padu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

    Sindikat: Nema razvojnog dela u predloženim ekonomskim merama

    Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) ocenio je danas da u predloženim ekonomskim merama Vlade Srbije za finansijsku konsolidaciju zemlje nema razvojnog dela, kao i da će ušteda koja se dobije smanjenjem plata u javnom sektoru, poslužiti da se vrate krediti i za eventualna nova zaduživanja.

    Potpredsednik veća S S S S Zoran Mihajlović rekao je agenciji Beta da će se predložene mere ponovo prelomiti preko gradjana.

    "Ne znam koliko će biti stvarne uštede u delu takozvanog solidarnog oporezivanja. Nije tačno da neće biti prelamanja oko najsirmašnijih i penzionera, jer se PDV na robu koja opterećuje najveće slojeve društva, povećava sa osam na deset odsto. To će se odraziti na najsiromašniji sloj", rekao je Mihajlović.

    On je istakao da je definitivno i sigurno da u predloženim merama nema razvojnog dela budžeta, odnosno otvaranja novih radnih mesta, investicija i zapošljavanja.

    "Imamo problem jer je nenormalno da od 1,7 miliona zaposlenih u zemlji, 700.000 radi u javnom sektoru", dodao je Mihajlović i ocenio da će smanjenje plata u javnom sektoru doneti neznatne uštede.

    Spasojević:  Vlada shvatila težinu situacije u kojoj se Srbija nalazi

    Član Nacionalnog saveta za privredni oporavak Toplica Spasojević izjavio je danas da su mere Vlade Srbije za stabilizaciju javnih finansija i oporavak privrede koje su danas predstavljene, potvrda da je Vlada shvatila težinu situacije u kojoj se Srbija nalazi.

    On je agenciji Beta kazao, da će te mere koje su nepopularne, a neke čak nisu ni najefektnije, raskinuti vezu sa prošlošću u Srbiji – da može da se živi, a da se problemi stave ispod tepiha.

    "Mislim da su mere dobre i korak u dobrom pravcu, ali bi trebalo da ih vrlo brzo prati sledeći korak, a to je stimulacija preduzetništva u Srbiji, odnosno resetovanje finasijskog sistema da bi mogli da pokrenemo privrednu aktivnost i zaposlimo ljude", kazao je Spasojević.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE