Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završena obnova HE Bajina Bašta

    Elektroprivreda Srbije završila je revitalizaciju Hidroelektrane „Bajina Bašta” na Drini u koju je uloženo 77 miliona evra.

    Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je prilikom priključenja četvrtog revitalizovanog agregata HE „Bajina Bašta” na elektroenergetsku mrežu da je energetika motor razvoja čitave privrede Srbije. „Svesni smo koliko energetski sektor pruža mogućnost za privredni rast Srbije i zbog tog velikog razvojnog potencijala energetika treba da bude motor privrede”, kazao je on.

    Dačić je kazao da je energetika jedina privredna grana koja je u Srbiji imala rast u vreme svetske ekonomske krize. „Vlada Srbije intenzivno radi na tome da dovede energetsko zakonodavstvo odnosno energetsku praksu u Srbiji u okvire standarda Evropske unije”, istakao je premijer.

    Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović kazao je da je modernizacijom HE „Bajina Bašta” povećana proizvodnja električne energije za oko 40 miliona kilovat-sati godišnje. „U teškim ekonomskim uslovima u kojima živimo nije lako dobiti dodatna 52 megavata snage, što je isto kao da smo izradili veoma dobru malu hidroelektranu”, ocenio je on.

    Obradović je kazao i da se priprema početak revitalizacije HE „Zvornik” za koju je ugovor sa izvođačem radova potpisan krajem jula i dodao da će nakon završetka modernizacije snaga te elektrane biti povećana za 30 megavata, a proizvodnja struje za 15 odsto.

    Kako su naveli u EPS-u, revitalizacija hidroelektrane „Bajina Bašta” finansirana je iz 30 miliona evra kredita Nemačke razvojne banke (KfW) i 47 miliona evra sredstava Elektroprivrede Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE