Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KAP zvanično bankrotirao

    Privredni sud Crne Gore proglasio je danas bankrot Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), čime je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike.

    Bankrot je i zvanično proglašen nakon što je istekao rok za dostavljanje plana reorganizacije za KAP.

    Programirani stečaj u KAP-u uveden je 8. jula, pošto su dugovi kompanije dostigli 460 miliona evra, a tim činom prestale su nadležnosti dotadašnje ruske uprave.

    Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević kazao je da u KAP-u neće biti sproveden plan reorganizacije kroz programirani stečaj, već će zbog višemilionskih dugova, fabrika biti likvidirana.

    “Bankrot, odnosno sprovođenje klasičnog stečaja, znaći da će se imovina KAP-a prodavati u celini ili će se obaviti prodaja fabrike kao pravnog lica. To je novi institut u zakonu koji omogućava da se dužnik proda kao pravno lice. U tom slučaju, stečajni postupak se obustavlja”, naveo je on.

    Rakočević je kazao da, u toj varijanti, novi kupac KAP-a može zadržati ime fabrike i nastaviti sa obavljanjem delatnosti bez ikakvih opterećenja, prenose podgorički mediji.

    Novac od prodaje, kako je dodao, čini stečajnu masu iz koje se namiruju poverioci.

    “Mislim da je to dobro zakonsko rešenje i da će Odbor poverilaca dati saglasnost”, kazao je Rakočević.

    Ukupna potraživanja poverilaca KAP-a, prema rečima Rakočevića, iznose gotovo 460 miliona evra, od čege je nesporno 360 miliona.

    Za preuzimanje proizvodnje KAP-a bez nasleđenih dugova interesuju se investitori iz Indije, Nemačke, Poljske, Turske, kao i iz Hrvatske, ali za sada nema konkretnih ponuda prihvatljivih za Vladu Crne Gore.

    Razlog za prodaju imovine kroz bankrot su, osim visokih dugova, i nepovoljni trendovi na tržištu aluminijuma, zbog čega nije moguća ni podrška bilo koje komercijalne banke.

    Knjigovodstvena vrednost KAP-a nešto je veća od 180 miliona evra.

    Najvećih pet poverilaca KAP-a su Ministarstvo finansija Crne Gore koje potražuje 148,1 milion evra, ruska kompanija CEAC sa oko 50 miliona, crnogorska Elektroprivreda sa 44,9 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i ruska VTB banka sa 25,8 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE