Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veća energetska efikasnost donosi uštede od 300 miliona evra

    Srbija je i dalje pri dnu lestvice po energetskoj efikasnosti u Evropi, a uz reforme u toj oblasti, mogla bi da uštedi više od 300 miliona evra godišnje.

    Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da je energetska efikasnost velika šansa Srbije, jer se tako može smanjiti uvoz u tom segmentu i uposliti od 100.000 do 200.000 ljudi.

    U Srbiji se energija rasipa i imamo najveću potrošnju energije po glavi stanovnika u Evropi, kao i i po jedinici proizvodnje, kazao je Ilić na javnom slušanju u organizaciji skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost.

    Izveštaji stručnjaka pokazuju da bismo mogli da uštedimo i do 40 odsto energije, ukazao je Ilić.

    On je objasnio da bi izgradnja energetski efikasnih zgrada i objekata značila i pokretanje domaće građevinske industrije i industrije grđevinskih materijala, jer kako je ukazao, svaki grad sa 100.000 stanovnika mogao bi da angažuje bar hiljadu ljudi na izgradnji novih i radovima na postojećim zgradama radi poboljšanja energetske efikasnosti.

    Ilić je podsetio i da novi zakon o planiranju i izgradnji koji je trenutno na javnoj raspravi propisuje obavezu posedovanja energetskog pasoša prilikom izgradnje novih zgrada.

    On je dodao da je do sada izdato 179 energetskih pasoša, 1.025 inženjera može da potpiše tu vrtsu projekata i dodao da neće biti dozvoljena gradnja objekata koji ne ispune propisane uslove.

    Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić istakao je da je tačno da je potrošnja energije u Srbiji dva do tri puta veća nego u Hrvatskoj i Rumuniji i zemalja u okruženju, i pet puta više nego Nemačka i Danska.

    On je međutim naglasio, da je u Srbiji ipak nešto urađeno po pitanju energetske efikasnosti i da "nismo toliko zaostali" u toj oblasti, podsetivši na niz programa energetske efikasnosti koji su sprovedeni u prethodnih nekoliko godina.

    Mrakić je podsetio da je u martu ove godine najzad usvojen Zakon o energetskom korišćenju energije, u kome je definisan fond za te namene, koji treba da zaživi početkom iduće godine.

    On je ukazao i da je upravo završen drugi Akcioni plan za energetsku efikasnost za koji se očekuje da bude usvojen do kraja ovog meseca.

    Član skupštinskog Odbora za privredu Petar Škundrić rekao je da je u zgradarstvu moguće godišnje uštedeti od 160 do 200 miliona evra, a smanjenje gubitaka u distribuciji električne energije doneo bio uštede od 140 do 150 miliona evra.

    To ukupno znači više od 300 miliona evra koje bi država mogla da uloži u energetski sektor, kazao je Škundrić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE