Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otpuštanja u javnom sektoru

    Dan nakon što su mere za spas srpske ekonomije predstavljene javnosti, Vlada najavljuje rezove u javnom sektoru, gde platu prima skoro 700.000 ljudi. Smanjenje nameta na rad će morati da sačeka.

    Idemo u reformu državne uprave, treba da ustanovimo koliko ima zaposlenih, koliko ih je zaista potrebno i onda da stvorimo zakonske uslove da može da se reformiše javni sektor, rekao je premijer Ivica Dačić i najavljuje otpuštanja u javnom sektoru.

    Prema njegovim rečima, biće otpuštanja svuda gde ne može više da se izdrži sa takvim stvarima, jer su potrebna radna mesta u onim sektorima gde može nešto da se stvara.

    Vicepremijer Aleksandar Vučić kaže da se hitno moraju usvojiti zakoni kojima će se smanjiti birokratija, skratiti procedure za dobijenje dozvola da bismo dobili bolje uslove za biznis u Srbiji.

    Pošta će da zapošljava

    I dok Vlada najavljuje otpuštanja i štednju, treći po veličini sistem u Srbiji, Pošte Srbije, gde radi 15.000 ljudi, najavljuje nova radna mesta.

    Direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić kaže da ih više nego dobar finansijski rezultat obavezuje da u idućoj godini ovaj sistem bude još bolji.

    Može da bude bolji samo ako imamo kvalitetene ljude. To znači prijem novih 50 mladih najtalentovanijih ljudi koji će završiti ove godine studije. Formiramo i razvojni centar, rekao je Krkobabić.

    Neostvarivo smanjenje nameta na zarade

    Iako je ranije rečeno da bi jedna od mera za podsticaj zapošljavanja mogla da bude i smanjenje poreza na zarade za trećinu, ona se nije našla u predloženom paketu.

    Savetnik za finansije i privredu prvog potpredsednika Vlade Siniša Mali kaže da u ovom trenutku ta mera neostvariva.

    Smanjenjem poreza i doprinosa na zarade, vi umanjujete prihodnu stranu budžeta, a sad smo već utvrdili da budžet ima veliku razliku između prihoda i rashoda, objašnjava Mali.

    Ta mera bi trebalo da se pripremi dobro i onda da se vidi koliko je moguće smanjiti te namete na rad i sa koje strane je to moguće nadoknaditi.

    "To bi dalje značilo povećanje PDV, znači nema besplatnog ručka", kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE