Prvo četiri zakona ključna za privredu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Prvo četiri zakona ključna za privredu

Četiri sistemska zakona, ključna za privredu, biće gotova sledeće sedmice. Ubrzano se radi na izmenama zakona o privatizaciji, o radu, o planiranju i izgradnji, i o stečaju.

Posao će, očekuju u Ministarstvu privrede, biti okončan do 15. oktobra, nakon čega sledi javna rasprava, a cilj je da skupština ove zakone razmotri i usvoji najkasnije do sredine decembra.

Kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, promene Zakona o privatizaciji su neophodne, jer, osim 179 preduzeća u restrukturiranju, postoji još 400 preduzeća koja su u nekoj fazi privatizacije.

Kako je ministar Radulović ranije ukazao, postojeći Zakon je nedorečen i netransparentan, praktično bez mehanizama kontrole i odgovornosti, a to je ostavljalo prostor za brojne zloupotrebe.

Pročitajte i>>>Kraj pljačkaških privatizacija

Cilj izmena Zakona o stečaju je ubrzanje i olakšanje stečajnih postupaka, sprečavanje zloupotrebe prava, posebno od strane vlasnika i povezanih lica i jačanje prava radnika.

Na ovaj način, stečaj će postati ono što jeste u razvijenim tržišnim ekonomijama: mehanizam ozdravljenja preduzeća umesto mehanizma njegovog gašenja.

Izmenama Zakona o radu ide se na podsticanje zapošljavanja, a pre svega se rešava pitanje otpremnina, što je do sada predstavljalo glavnu prepreku za zapošljavanje starijih od 50 godina, i otvaralo veliki prostor za zloupotrebe.

Novinama u Zakonu o planiranju i izgradnji skraćuje se vreme i procedura za izdavanje građevinskih dozvola, što je do sada bio veliki problem i za domače i za strane investitore.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE