Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija za reindustrijalizaciju Srbije

    Na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predstavljen nacrt Strategije za reindustrijalizaciju Srbije, koja predviđa pokretanje proizvodnje i industrijski razvoj u narednih 20 godina.

    Radna grupa za reindustrijalizaciju Nacionalnog saveta za privredni oporavak Vlade Srbije je izradila strategiju, a kako će se to razvijati zavisiće od vlade, izjavio je ekonomista Dragan Ðuričin.

    Prema njegovim rečima, srpska privreda može da se "stavi na putanju održivog razvoja" samo ukoliko se podigne nivo industrijske aktivnosti.

    Strategija predviđa tri paralelna procesa: finansijsku konsolidaciju za period od godinu dana, anuliranje jaza u proizvodnji u narednih dve do pet godina i industrijski razvoj u idućih 20 godina.

    Ðuričin je rekao da jedino reindustrijalizacija može da izvede Srbiju na put održivog razvoja i da bi se tako postigla politička stabilnost, navodeći kao glavni uzrok krize u Srbiji, nedovoljan nivo industrijske aktivnosti.

    Ideja vodilja predloženog koncepta je reafirmacija industrijske ekonomije kao pretpostavke strukturnih promena i održivog razvoja.

    Reformski predlozi predstavljaju intelektualnu kreaciju radne grupe za reindustrijalizaciju Nacionalnog saveta za privredni oporavak Vlade Srbije.

    Primena takve strategije zahteva mnogo složeniju platformu vođenja ekonomskih politika, rečeno je na skupu u SANU, kom je prisustvovao veliki broj privrednika.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE