Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska privreda mrlja u izveštaju EK?

    U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, skoro sve kritike se odnose na ekonomske probleme, počev od odbijanja Srbije da prihvati zadržavanje kvote za izvoz cigareta, preko rasta deficita i duga, pa do reforme tržišta rada.

    U izveštaju, koji će biti predstavljen 16. oktobra, najozbiljnija kritika tiče se odbijanja Srbije da u okviru adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prihvati da Evropska unija zadrži kvotu za izvoz cigareta u Srbiju koju je imala Hrvatska.

    Izveštaj veliku pažnju posvećuje rastućim ekonomskim problemima, napominje se da su budžetski deficit i javni dug nastavili da rastu uprkos merama koje su se odnosile na povećanje poreza, ali ne i na smanjenje potrošnje.

    Navodi se da će Srbija tokom sledeće godine morati da preduzme korake u pravcu ekonomskog restrukturiranja i povećanja konkurentnosti, javlja RTS.

    Tržište rada treba da se reformiše u pravcu veće fleksibilnosti i da se sporovede privatizacija javnih preduzeća u skladu sa akcionim planom, piše u izveštaju Evropske komisije koji će sledeće nedelje predstaviti komesar Stefan Fule.

    Portparol Evropske komisije Peter Stano kaže da izveštaj procenjuje napredak u oblastima koje su važne za pristupanje Srbije i ukazuje gde je urađen dobar posao, u kojim oblastima može da učini više ili je učinjeno nedovoljno.

    Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić očekuje da izveštaj Evropske komisije bude pozitivan i da pristupni pregovori sa EU počnu u decembru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE