Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske cigarete koče pregovore Srbije i EU?

    Ukoliko Srbija do kraja godine ne odobri uvoz cigareta iz Hrvatske po sniženim tarifama, taj zahtev će biti ugrađen u okvir za pregovore o pridruživanju, a to traži i Hrvatska, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskoj uniji.

    Reč je o godišnjoj kvoti od 1. 625 tona cigareta iz Tvornice duhana Rovinj, koje su na osnovu sporazuma CEFTA opterećene sa svega 15 odsto carine, što je gotovo četiri puta niže nego u slučaju cigareta iz drugih evropskih država, koje se carine sa 57 odsto.

    Argument Srbije da je Hrvatska izlaskom iz CEFTA izgubila pravo na izvozne povlastice, pa stoga cigarete iz Rovinja treba cariniti po stopi koja važi za ostale članice, ne nailazi na razumevanje u Briselu, rekao je Tanjugu visoki funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

    Hrvatska sada traži da se zahtev za održanjem postojećih niskih carinskih stopa uvrsti u pregovaračku platformu, u čemu ima podršku kako iz Evropske komisije, tako i iz Saveta, tvrdi ovaj izvor.

    U Briselu je uveliko u toku izrada pregovaračkog okvira koji će diktirati tempo i sadržaj pregovora o pridruživanju kada oni budu formalno budu otvoreni, što se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.

    Srbija još uvek ima šansu da prihvati hrvatski zahtev, ali vremena je sve manje, kaže Tanjugov izvor, dodajući da će u suprotnom slučaju srpski carinski spor sa Hrvatskom prerasti u spor sa EU.

    Kako je Tanjugu rečeno, izrazito negativna ocena srpskog stava o ovom pitanju uvršćena je i u godišnji izveštaj o napretku Srbije koji će Evropska komisija zvanično predstaviti u sredu, 16. oktobra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE