Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imigranti neophodni Nemačkoj

    Preko agencija za zapošljavanje u inostranstvu, u seoskim područjima Nemačke stranci mogu lako da se zaposle. Inženjeri, medicinski radnici, IT stručnjaci, zanatlije, imaju najveće šanse i za posao u gradovima, dok su društvene nauke "nezanimljive".

    Naša Nacionalna služba za zapošljavanje ima ugovor s nemačkim biroom rada, pa medicinski radnici iz Srbije mogu tako da pronađu posao u Nemačkoj. Ostali mogu i preko agencija za zapošljavanje u inostranstvu.

    Kako su za Blic rekli u nekima od njih, poslovi u Nemačkoj su mahom plaćeni od 800 do 6.000 evra, a stan i hrana su u većini slučajeva obezbeđeni. Agencije ne naplaćuju proviziju od kandidata, već od firme poslodavca.

    Miloš Vučković, saradnik Delegacije nemačke privrede u Srbiji, kaže za Blic da zainteresovani moraju samoinicijativno da nađu poslodavca u Nemačkoj da bi ušli u taj proces. Kad nađu poslodavca, on je taj koji će pokušati da obezbedi i radnu dozvolu.

    Prilikom pronalaženja posla mogu da traže i pomoć od ambasade, drugih institucija ili da pretražuju sajtove. Nemačka vlada je nedavno osnovala poseban veb-sajt (http://www.make-it-in-germany.com/en/ ili http://serbien.ahk.de/rs/german-job-portal/) na kojem mogu da se informišu.

    Tražene profesije

    IT stručnjaci
    Inženjeri
    Lekari
    Medicinske sestre
    Građevinski radnici
    Varioci

    Štefen Kronert iz Berlinskog instituta za stanovništvo i razvoj kaže da je obično prvi uslov poslodavaca dobro znanje nemačkog jezika, mada ne mora da bude presudno. On priznaje da u praksi “stariji od 45 godina, čak i Nemci, teško nalaze posao”.

    Stranci mogu da pokušaju sami da nađu poslodavca koji ima neku upražnjenu poziciju u firmi. Ako je on voljan da ih zaposli bez državljanstva, obično mora umesto njih da aplicira i za radnu dozvolu.

    U pronalaženju posla važnu ulogu igra i diploma kandidata, pa tako oni koji su završili filozofiju, sociologiju, jezike, političke nauke, novinarstvo, književnost i umetnost teško će naći posao u struci.

    Moguće je da se zaposle na poslovima bliskim njihovoj struci. Međutim, većina tih poslova je loše plaćena i radi se preko povremenih angažmana, kaže naš sagovornik.

    Najlošije prođu oni koji nemaju nikakve kvalifikacije, dodaje on, ili oni koji imaju diplome koje u Nemačkoj nisu priznate.

    Oni mogu da rade samo na nisko uslužnim pozicijama od kojih se teško preživljava. Procedure za nostrifikovanje diplome su komplikovane, objašnjava Kronert.

    Profesije koje teško dolaze do posla

    Filozofi
    Sociolozi
    Filolozi
    Politikolozi
    Novinari
    Profesori književnosti
    Umetnici
    Osobe bez kvalifikacija

    Prema demografskim procenama, Nemačka će do 2040. imati za oko 25 odsto manje radno sposobnog stanovništva nego danas.

    Imigranti će u budućnosti biti neophodni Nemačkoj. Verovatno će nedostajati i srednje kvalifikovan kadar u tehničkim profesijama, medicinske sestre, zanatlije i osobe za negu starijih osoba, kaže Kronert.

    Statistika: 

    oko 100.000 negovateljica iz istočne i jugoistočne Evrope radi u Nemačkoj
    13 odsto više imigranata živelo je u Nemačkoj u 2012. u odnosu na 2011.
    44% je udeo imigranata sa fakultetskom diplomom u 2009.
    1.081.000 imigranata živelo je u Nemačkoj 2012.
    30% je udeo imigranata sa fakultetskom diplomom
     u 2005.
    Preko 80.000 useljenika je iz bivše Jugoslavije 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE