Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU dogovorila novi sistem bankarske supervizije

    Ministri finansija evrozone napravili su ključni korak ka bankarskoj uniji, novom regulatornom okviru koji ima za cilj da spreči ponavljanje finansijskih turbulencija koje su izazvale krizu u Evropi.

    Odlučeno je da se formira jedan od stubova bankarske unije i ojača kredibilitet evropskog finansijskog sistema", poručio je putem Twittera, litvanski ministar finansija Rimantas Šadžijus.

    Uz konačno odobrenje svih 28 ministara finansija EU, jedinstveni nadzorni mehanizam (JNM) bi trebalo da počne sa radom u roku od godinu dana, u skladu sa propisima EU. Prvobitno je bilo predviđeno da mehanizam počne sa radom početkom iduće godine, ali to nije bilo moguće zbog razmimoilaženja oko njegove uloge, a pogotovo oko veze sa zemljama van evrozone.

    U Britaniji, koja nije članica evrozone, nalazi se sedište Evropske bankarske agencije, koja bi trebalo da izradi pravila za sve banke u EU, dok će JNM funkcionisati pod okriljem Evropske centralne banke.

    Kako bi osigurala da 17 članica evrozone ne nadglasaju 11 zemalja koje nisu članice monetarne unije, Britanija je u decembru prošle godine izdejstvovala da za donošenje svih bitnih odluka mora postojati "dvostruka većina" u obe grupe zemalja.

    JNM bi trebalo da bude dopunjen jedinstvenim mehanizmom rešavanja, čiji će zadaci biti gašenje propalih banaka i uspostavljanje režima garancija depozita da se zaštite štediše.

    Ta dva mehanizma obezbediće sveobuhvatan regulatorni okvir, namenjen tome da spreči da poreski obveznici finansiraju katastrofalno skupo spasavanje posrnulih banaka, koje je dovelo do višegodišnje budžetske štednje i recesije u evrozoni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE