Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija pristala, kvote na cigarete ostaju

    Evropska komisija je zadovoljna što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota cigareta iz Hrvatske, izjavio je portparol komesara za proširenje Peter Stano.

    Spor između Srbije i Hrvatske izbio je nakon što je Srbija zatražila da se Hrvatskoj oduzme privilegija na izvoz cigareta u Srbiju po tarifi četiri puta nižoj od one koja važi za ostale članice Unije, a koje je uživala dok je bila članica CEFTA.

    Srbija je nakon konstruktivne diskusije promenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu sa regulativom CEFTA, naveo je Stano u saopštenju.

    Pozicija Srbije je bila da Hrvatska, nakon napuštanja CEFTA i učlanjenja u EU, mora da se odrekne povlašćenog odnosa koji je uživala na osnovu ranije važećeg sporazuma.

    Evropska komisija je, međutim, zauzela suprotno stanovište, sa obrazloženjem da je običaj da nove članice EU zadrže privilegije koje su imale u okviru regionalnih trgovinskih ugovora.

    Stano nije mogao da odgovori na novinarsko pitanje kada je i na kom nivou stav Beograda o ovom pitanju promenjen, ali je naglasio da je Komisija zadovoljna što je do te promene došlo.

    Istovremeno, on je ukazao da EK još razmatra zahtev Srbije da joj se zauzvrat poveća kvota za bescarinski izvoz šećera u EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE