Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spisak od 1.500 poreskih dužnika

    Ukupan poreski dug preduzeća u Srbiji smanjen u prethodna tri meseca, ali aktivna preduzeća sada duguju više, pokazuju spiskovi dužnika koje je objavila Poreska uprava.

    Poreska uprava je objavila pet spiskova sa 1.500 preduzeća koja su najveći dužnici. U protekla tri meseca, ukupan dug je smanjen i iznosi 378 milijardi dinara.

    Međutim, dug preduzeća koja su aktivna je uvećan, delom zbog prošrenog spiska dužnika, a delom i što su na listu vraćena preduzeća iz namenske, u kojima u međuvremenu nije došlo do planirane reorganizacije.

    Sa više od šest milijardi dinara neplaćenih poreza i doprinosa, listu dužnika sada predvodi Zastava oružje. Simpo je i dalje na nepopularnom spisku, jer konverzija kapitala u državnu svojinu još nije završena.

    Slede Sloboda Čačak i Krušik Valjevo sa dugovanjima od više od dve milijarde dinara. Nešto manje duguje PPT Namenska iz Trstenika.

    Oko 300 preduzeća i institucija sa tog spiska poreznicima je dužno 44,5 milijarde dinara. Više od 90 odsto njih je već blokirano, a takvu sudbinu fabrike iz sektora namenske industrije trebalo bi da izbegnu.

    Pomoćnik direktora Poreske uprave Rada Kostić kaže da je Vlada odlučila da se dug tih fabrika reši ili konverzijom ili na neki drugi način.

    Ukupan broj preduzeća iz javnog sektora, pa čak i institucija na novom spisku je veći. U Poreskoj upravi veruju da su domovi zdravlja, bolnice pa čak i Ministarstvo inostranih poslova, na njega dospeli zbog sopstvene loše administracije.

    Ekonomista Mališa Đukić procenjuje da će naplata poreza biti sve teži posao, ali bi nultu poresku disciplinu trebalo zadržati. Na državi je da nađe način kako da pomogne preduzećima, bilo kroz fiskalnu ili monetarnu politiku.

    Poseban problem su firme u stečaju, koje duguju najviše, čak 235 milijardi dinara. Predvode ih banke u stečaju, koje su u tom statusu duže od decenije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE