Traži se strateški partner za BH Airlines

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Traži se strateški partner za BH Airlines

  Vlada Federacije BiH traži kupca za udeo u aviokompanije BH Airlines, izjavio je federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić.

  Bijedić je za sarajevski Dnevni avaz rekao da je delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA) pre nekoliko meseci razgovarala s predstavnicima Vlade Federacije BiH u Sarajevu i pokazala interes za preuzimanje državnog preduzeća BH Airlines, ali još nije poslala

  zvaničan dopis za strateško partnerstvo.

  List navodi da su arapski predstavnici iz dve kompanije, Etihad i Fly Emirates, izrazili želju da bude otvorena i avionska linija iz Sarajeva prema jednom od gradova UAE, ali "još vagaju ponudu vlade o prodaji 49 odsto vlasničkog udela u nacionalnoj aviokompaniji".

  "Ništa još konkretno nismo dobili, tako da vlada i dalje traži partnera za BH Airlines. Verujem da je jedino rešenje za ovu firmu da je neko kupi", rekao je ministar Bijedić.

  Vlada Federacije BiH je vlasnik 99,5 odsto kapitala u nacionalnoj aviokompaniji, dok pola procenta vlasništva ima kompanija Energoinvest.

  Prošle godine je prekinuto četvorogodisnje partnerstvo BH Airlinesa i Turkish Airlines zbog velikih, višegodišnjih gubitaka bosanske kompanije.

  Vlada Federacije BiH je za finansiranje BH airlinesa izdvajala sedam miliona konvertibilnih maraka (KM) godišnje, ali su dugovi prema poveriocima uništili tu kompaniju, koja ima svega dva aviona, ali i 108 zaposlenih.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE