Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prokop kreće naredne godine

    Železnice Srbije završile su konkursnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog tendera za nastavak izgradnje železničke stanice "Beograd – Centar" u Prokopu. Radovi se finansiraju iz kredita kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj vrednog oko 26 miliona evra, odnosno 10 miliona kuvajtskih dinara. Konkursna dokumentacija dostavljena je kuvajtskim partnerima i nakon usaglašavanja i dobijanja potrebne saglasnosti, očekuje se raspisivanje tendera.

    Posao bi mogao da počne u januaru, najkasnije u februaru naredne godine, a biće završen u roku od 18 meseci. Konkursna dokumentacija obuhvata javnu nabavku radova na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici u Prokopu. Krajem meseca očekuje se i početak realizacije same kreditne linije i povlačenje prve tranše u iznosu od oko 440.000 evra za projektnu dokumentaciju, koju je Saobraćajni institut CIP već završio.

    Kredit za izgradnju Prokopa odobren je po vrlo povoljnim uslovima sa tri odsto kamate, rokom otplate 18 godina i grejs periodom od četiri godine, a ugovor o kreditu potpisan je 10. decembra prošle godine, kažu u Železnicama Srbije. Novac će biti uložen za kompletno sređivanje železničke, odnosno građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu. Planirana je izgradnja preostalih šest od ukupno deset koloseka, kao i pratećih perona, zatim elektrotehničkih i signalno-sigurnosnih postrojenja i zgrade za telekomandu, za teritoriju železničkog čvora Beograd. Prva faza mogla bi da bude završena već 2015. godine.

    Danas Prokop koriste samo vozovi nove gradske železnice BG voz, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu saobraćaju i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi. Ugovor vredan 26 miliona evra biće dobra prilika i da izvođači radova iz naše zemlje dobiju posao.

    Kuvajtski partneri su tokom prethodnih pregovora najavili mogućnost da, ukoliko budu zadovoljni realizacijom ovog ugovora, nastave da investiraju u dalju izgradnju glavne železničke stanice Prokop, navode u Železnicama. Time bi bila obuhvaćena izgradnja stanične zgrade, kao i komercijalnog centra na 130.000 kvadrata na velikoj betonskoj ploči, koja prekriva koloseke i perone. Kompletna stanica u građevinskom smislu mogla bi da bude izgrađena za tri godine.

    Kada Prokop počne da radi, sadašnja Glavna železnička stanica biće izmeštena iz Savskog amfiteatra. Time će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad, i oslobađanje 90 hektara najatraktivnijeg zemljišta iz centra srpske prestonice. Beograd će tako dobiti modernu, savremeno opremljenu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE