Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Korak nazad od ekonomskog ambisa

    Srbija sada ima priliku da se vrati korak nazad od ekonomskog ambisa, što je vrlo složen zadatak, jer moramo državu da naučimo da podržava privrednike i tržište na moderan način. Vlada najavila da ima volje za to, kaže ekonomista Kori Udovički.

    Prvi paket Vladinih mera kratkoročno će obuzdati fiskalni deficit i javni dug, što je neophodno, ali to ne rešava probleme dugoročno, kaže za Novosti Udovički, koja je počela razgovore sa vicepremijerom Vlade Aleksandrom Vučićem o reformi državnog aparata i javnih institucija.

    Na duge staze, rešenje je u oporavku privrede i ekonomskom razvoju kroz donošenje konkretnih mera kako bi se povećala konkurentnost srpske privrede i pokrenula u pravcu povećanja proizvodnje i izvoza, kaže bivša guvernerka NBS.

    Te mere, dodaje ona, podrazumevaju smanjenje opterećenja privrede i povećanje likvidnosti s jedne, a podrška privredi da krene putem trajnog oporavka i rasta, s druge strane.

    Kad kažem „podrška“ ne mislim na subvencije, već na ulaganje u školovanje kadrova, investicije u infrastrukturu, izgradnju tržišnih informacionih sistema, naglašava Udovički.

    Prema njenim rečima, državna administracija mora konačno postati podrška, a ne prepreka investitorima i privatnim preduzetnicima.

    Uspešne su samo one zemlje koje stave svoju potrošnju pod kontrolu i koncentrišu se da budu što konkurentnije na stranim tržištima. 

    I Beograd je šansa za Srbiju

    Srbija ima komparativnu prednost u poljoprivredi i morala bi bolje da je iskoristi. Moramo i da se pozicioniramo u industriji znanja. Rast IT industrije pokazuje da imamo potencijala, ali ćemo brzo udariti u granice neprilagođenog obrazovanja.

    I energetika je uslov daljeg ekonomskog razvoja, a nerealno je očekivati da u kratkom roku Srbija postane izvoznik energije. I Beograd je šansa: postaje ekonomski, logistički i kreativni centar za ceo Balkan.

    Srbija ima ozbiljan potencijal, kaže Udovički i ističe potrebu da se samo malo smanji rasipništvo, pojačaju zajednički napori i disciplina.

    Pročitajte i>>>Srbija ne ume da iskoristi resurse

    Drugim rečima, kaiš možemo da popuštamo samo onda kad smo utvrdili da više radimo, a samim tim i proizvodimo i zarađujemo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE