Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci ne daju Titove automobile?

    Ostavština Josipa Broza Tita i dalje izaziva sporenja među bivšim jugoslovenskim republikama, jer se, osim nekretnina koje su predmet sukcesije, spore i o pokretnim stvarima, piše Al Jazeera Balkans. Slovenci ne vraćaju Srbiji "pozajmljene" Titove automobile.

    Srbija potražuje od Ljubljane 15 automobila koje je Tito koristio ili dobio na poklon, a koji su pre skoro 30 godina posuđeni iz Beograda.

    Bila je to izložba za nekoliko godina, ali dogodila se 1991, kada je došlo do raspada Jugoslavije, tako da su od tada još u našem muzeju, kaže za AJB Orest Jarh, direktor Tehničkog muzeja Slovenije.

    Kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović ranije je izjavio da petnaest Titovih automobila koji se nalaze u Sloveniji, datih na revers sa rokom važenja od pet godina, treba da se vrate beogradskom Muzeju.

    U ovom muzeju nalazi se Rolls Royce, kojim su se nekada vozili Tito i egipatski predsednik Nasser, zatim Packard, koji je Staljin poklonio Titu, blindirani Mercedes coupe iz 1939, ali i blindirani ZIS, poklon Hruščova. Sva ta vozila Srbija traži nazad.

    U Tehničkom muzeju Slovenije kažu kako nikada nisu dobili nikakav zahtev iz Beograda, ali veruju da je njihova zemlja spremna na razgovor o sukcesiji, ali ne i na bezuvslovan povratak automobila u Beograd.

    Ima mogućnosti da se ta stvar promeni, pošto ima i drugih značajnih stvari, baštine koja je značajna za Sloveniju, a još je u Beogradu, navodi Orest Jarh.

    Od nadoknade za automobile ili njihovog povratka u Srbiju Beograd neće odustati.

    Oliver Antić kaže da je u dosadašnjem toku sukcesije Srbija oštećena i da to više neće dozvoliti, tvrdi Bratislav Petković, vlasnik Muzeja automobila u Beogradu u kom se nalazi Cadillac nabavljen specijalno za maršala Tita.

    Primer za to je, kako kaže, zgrada ambasade u Ankari, koja je, umesto Srbiji, dodeljena Bosni i Hercegovini.

    Tamo postoji jedno imanje koje je svojevremeno, kao poklon, Kemal Ataturk dao kralju Aleksandru. To je od velikog kulturnog i istorijskog značaja za Srbiju, jer sadrži sve oznake srpsko-vizantijske arhitekture, zatim insignije Karađorđevića itd.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE