Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke vraćaju novac od povećanih kamata

    Od 31 banke, koja je pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga povećavala rate zbog promenljive kamatne stope, njih 19 je pristalo da umanji glavnicu kredita, ističu u Narodnoj banci Srbije.

    Kod banaka sa manjim brojem ovakvih zajmova umanjenje je bilo jednokratno, dok su se banke sa značajnijim iznosom ovih kredita opredelile da u ratama smanjuju obaveze klijenata. Ostalih 12 banaka se izjasnilo da ovakve kredite nisu ni odobravale.

    NBS je naložila bankama i da svakog meseca dostavljaju podatke o broju korisnika zajmova u švajcarskim francima, koji su se opredelili za grejs period od tri godine, tokom kog mogu da otplaćuju samo kamatu, dok im glavnica miruje.

    Svih 17 banaka koje imaju stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima prihvatilo je preporuku NBS i u skladu sa njom najkasnije do 1. avgusta ponudile su korisnicima tih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu.

    Klijentima je pružena mogućnost da odmah prihvate ponudu banke i zaključe aneks ugovora, ili da se o istoj izjasne do 31. decembra tekuće godine, a mnogi građani smatraju da odlaganjem otplate glavnice na 36 meseci ne dobijaju mnogo.

    Računica za stambeni kredit u švajcarcima podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka tri godine plaćao 333, a nakon tog perioda morao bi da izdvaja 415 franaka.

    Koliko se građana odlučilo da odloži otplatu svojih rata na stambene kredite u švajcarskim francima, biće poznato u naredne dve nedelje, a kako kažu bankari, zainteresovanost je zasad veoma mala.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE