Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgrađena solarna elektrana na krovu zgrade Instituta ‘Mihajlo Pupin’

    Na krovu zgrade Instituta ’Mihajlo Pupin’ je puštena u rad fotonaponska elektrana, sa 180 solarnih panela.

    Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović rekla je, puštajući u rad tu solarnu elektranu, da je to odličan primer kako u relanosti mogu dobro da se iskoriste obnovljivi izvori energije.

    "Ovo je odličan primer jednog instituta koji je u najkraćem mogućem vremenu dobio sve dozvole, potpisao ugovor, uložio novac i počeće da proizvodi energiju iz fotonaponskih panela", rekla je ona, naglasivši da je Institut "Mihajlo Pupin" jedan od najboljih u Srbiji i na Balkanu. Takođe je pozvala ostale zainteresovane, koji su u mogućnosti, da počnu da proizvode energiju na ovaj način.

    Zadatak države je da uredi zakonodavnu proceduru za ulaganje u obnovljive izvore i da omogući da ovakvi projekti postoje, naglasila Mihajlović i podsetila da se Srbija obavezala da će do 2020. godine dobijati 27 odsto energije iz obnovoljivih izvora.

    Solarna elektrana na Institutu ’Mihajlo Pupin’, ukupne snage 50 kilovata, u potpunosti je realizovana sredstvima i radom stručnjaka tog instituta, koji su za četiri meseca prošli kompletnu proceduru od idejnog projekta, dobijanja dozvola, izgradnje, puštanja u rad i dobijanja statusa povlašćenog proizvođača struje.

    Praćenje rada elektrane je moguće preko Interneta u realnom vremenu, a sistem takođe prikuplja i arhivira podatke na osnovu kojih se vrši detaljna analiza njenog rada po raznim kriterijumima.

    Direktor Instituta ’Mihajlo Pupin’, Sanja Vraneš, istakla je da Pupinova tehnička rešenja za elektroenergetiku nisu samo jeftinija, nego i tehnički superiornija od stranih ponuđača, kao što su Simens, Alstom, Andric, Dženeral elektrik, Vestinghaus.

    "Primer je Termoelektrana ’Nikola Tesla’ u kojoj su primenjena i tehnička rešenja Instituta ’Mihajlo Pupin’ i Simensova, s tim što su šest puta pouzdaniji ''Pupinovi'' sistemi, nego Simensovi", naglasila je Vraneš.

    "Da ne govorimo koliko je brže i jeftinije da naš inženjer ode do Obrenovca i nešto popravi, nego da se čekaju inženjeri iz Nemačke koji naplaćuju 1.000 evra po satu za tu popravku", dodala je Vraneš.

    Tehnička rešenja Instituta ’Mihajlo Pupin’ se primenjuju u sistemima iz oblasti proizvodnje struje u termo i hidroelektranama, preko prenosa i distribucije struje, i u tim oblastima Institut, kako je istakla, "Pupin" je realizovao i, u konkurenciji sa pomenutim moćnim svetskim kompanijama, dobio više od 80 odsto projekata.

    Osim projekata kojima upravlja u Srbiji, Institut realizuje i puno projekata u Evropi i svetu, Rusiji, Kongu, Alžiru, za šta je dobijao i mnoge svetske nagrade, dodala je Vraneš.

    Ona je podsetila je da je Institut osnovan pre 68 godina i da nikada nije bio državi na teretu, već je, naprotiv, država ’Pupinovim’ inovativnim rešenjima mnogo uštedela, kao i poreski obveznici u Srbiji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE