Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Intel pravi telefone u Srbiji

    Američki Intel planira da sledeće godine u Srbiji počne sklapanje mobilnih telefona sa Intel tehnologijom, najavljuje potpredsednik te kompanije John Davies. Srbija na putu da bude regionalni lider u IT sektoru, kaže premijer Ivica Dačić.

    Planirano je da se telefoni prodaju u Srbiji, regionu i državama sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, rekao je Davies koji se odvojeno susreo sa premijerom Dačićem i ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.

    Naš plan je da se proizvode mobilni telefoni u Srbiji. Treba da odaberemo koji bi to bio telefon, koji model, po kojoj ceni bi se prodavao sa Intelovim softverom. Bio bi to svakako domaći telefon sa domaćim imenom, istakao je Davies.

    Srpski mobilni telefon "Tesla"

    Dejvis je istakao da bi tehnologiju za kameru dizajnirali softverski inženjeri u Srbiji i da bi svi od toga imali korist, a kako saznaje RTS, telefon bi se zvao "Tesla" i za početak bi bilo proizvedeno 50 hiljada aparata.

    Govoreći o visini investicije, Davies je rekao da nije reč o dolarima, već o podizanju i izgradnji kapaciteta, a u Srbiji konkretno o angažovanju domaćih stručnjaka, povećanju zapošljavanja i edukaciji.

    Sada pravimo planove, ali naš cilj je da to bude iduće godine. Sve se može odvijati veoma brzo. Srpske kompanije imaju kapacitete da budu naši partneri u proizvodnji mobilnih telefona, rekao je Dejvis.

    Davies je istakao i da je jedan od planova Intela vezan za učešće u programima edukacije nastavnika osnovnih škola u Srbiji, koji bi bili sprovedeni u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

    IT lider u regionu

    Srbija ima ambicije da postane regionalni lider u oblasti IT tehnologija i na dobrom je putu da, u saradnji sa najvećim kompanijama u svetu, taj cilj i ostvari, poručio je premijer Ivica Dačić u razgovoru sa Daviesom.

    Podržavamo brži razvoj informacionih tehnologija u našoj zemlji uz podršku i saradnju sa najvećim svetskim kompanijama IT sektora, ocenio je Dačić.

    Vlada podržava saradnju domaćih kompanija sa Intelom u razvoju softverske industrije i proizvodnji savremenih uređaja i razmatra projekte sistemske edukacije učenika i studenata u Srbiji, saopšteno je iz vlade.

    Intel je prisutan u Srbiji od 2011. godine i u svom razvojnom centru u Beogradu zapošljava 22 visokostručne osobe. Kompanija je neprikosnoveni tehnološki lider koji investira milione da bi zemlje u razvoju postale deo kompjuterskog sveta.

    Potpredsednik kompanije i direktor globalnog razvojnog programa kompanije Intel, posetio je i srpsku kompaniju Comtrade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE