Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alarmantan udeo loših kredita u Srbiji, ali i regionu

    Udeo loših kredita u ukupnim plasmanima na kraju oktobra ove godine dostigao alarmantnih 24,5 odsto, tvrdi generalni sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić. Nenaplativost kredita problem celog regiona.

    Dugalić je, na Regionalnom samitu guvernera, bankara i privrednika u Beogradu, kazao da je na kraju 2012. taj udeo iznosio 16 odsto, što znači da je u tekućoj godini njihov rast veći od osam odsto.

    Uzrok problema nije u bankarskom sektoru, već je izazvan lošom situacijom u privredi, rekao je Dugalić i naveo da je oko 2,6 miliona evra zarobljeno u lošim kreditima, a da rezervacije za loše kredite iznose oko tri milijarde evra.

    Bez rešenja uzroka problema teško možemo da računamo da će se situacija popraviti, rekao je on, i dodao da je važno da se poboljšaju opšte karateristike privrednog sektora, za šta su veoma važne strane investicije.

    Povodom mera za rešavanje problema loših kredita, Dugalić je ukazao da je odobravanje kredita za poboljšanje likvidnosti doprinelo da se smanji udeo loših plasmana.

    Ta mera je relativno ublažila oštrinu loših kredita, a drugi korak koji je Narodna banka preduzela je mogućnost ustupanja tih kredita trećim licima, što je takođe dalo rezultate, kazao je on.

    Privreda se zadužila više od 13 milijardi evra i da je to veliko opterećenje. Tri četvrtine ukupnih depozita je u stranoj valuti, ali valutni rizik je u velikoj meri ublažen stagnacijom kursa, dodao je Dugalić.

    Rastući nivo problematičnih kredita je zajednički problem bankarskih sektora zemalja u regionu, koji bi trebalo što pre rešiti, kako bi se pokrenula kreditna aktivnost banaka, ocenili su učesnici samita.

    Taj problem bi trebalo rešavati dogovorom banaka, privrede i državnih institucija, tako što će svi prihvatiti realnost i odustati od maksimalističkih zahteva, zaključeno je na skupu.

    Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić naveo je da je stopa problematičnih kredita u Hrvatskoj 15 odsto, i da se očekuje dalje blago povećanje i u narednoj godini kada bi trebalo dostigne maksimum.

    Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić rekao je da je u toj zemlji učešće problematičnih kredita 14,3 odsto i da se radi na rešavanju tog problema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE