Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU dogovorila budžet za 2014. godinu

    Posle maratonskih pregovora, institucije Evropske unije su dogovorile budžet za 2014. godinu, prema kom će ukupna potrošnja EU naredne godine iznositi 135,5 milijardi evra.

    Najavljena potrošnja je za oko šest odsto niža u odnosu na potrošnju za ovu godinu, a ovim budžetom su takođe predviđena dodatna sredstva za borbu protiv rastuće nezaposlenosti u 28-članom bloku, prenosi Reuters.

    "Drago mi je da smo postigli dogovor sa Evropskim parlamentom o finansiranju prioritetnih oblasti kao što si privredni rast, zapošljavanje, inovacije i humanitarna pomoć", izjavio je Algimantas Rimkunas, zamenik ministra finansija Litvanije, koja predsedava EU.

    Dogovor, koji je postignut posle 16-časovnih pregovora, predviđa do 3,9 milijardi evra za otvaranje novih radnih mesta i obuku za 19 miliona mladih Evropljana koji su trenutno bez posla.

    Kritičari, međutim, tvrde da su dodatna sredstva samo kap u okeanu, jer se radi o samo 200 evra za svaku nezaposlenu mladu osobu.

    Najveći deo budžetskih sredstava, oko dve trećine, biće potrošeno na subvencije za evropske poljoprivrednike i investicione projekte, kao što su izgradnja puteva u siromašnijim centralnim i istočnim članicama EU.

    Kako bi u potpunosti stupio na snagu, ovaj budžet sada moraju odobriti ministri EU, a zatim evropski parlament.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE