Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet godina od prve najave dolaska Ikea u Srbiju

    Te 2008. godine, bivši premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da dolazi Ikea.

    „Ikea uskoro dolazi i zainteresovana je da uloži u proizvodnju u našoj zemlji oko 1,1 milijardu evra, što bi omogućilo otvaranje 9.000 novih radnih mesta. Lično ću voditi pregovore sa predstavnicima Ikee zbog značaja i visine te investicije,“ rekao je tada Cvetković, a da ne ostane sve na samo njegovoj najavi dolazak Ikea obećao je i tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

    Prošlo je pet godina, a nedavno nam je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rekao da sledeće godine najveći svetski prodavac nameštaja počinje da gradi objekat u toj opštini. Verujete?

    A ne tako davno bila je 2011. i Vlada je saopštila da sredinom 2012.godine Ikea gradi prvi tržni centar, a da će biti otvoren ’tek 2013.’  I rekoše da je postignut dogovor.

    U martu prošle godine, pred republičke izbore, tadašnji predsednik Boris Tadić rekao je da Ikea otvara pet robnih kuća, a onda je Ikea saopštila da će ipak biti samo jedna i to do 2015.godine.

    Pa su onda počele najave za Beograd i Niš, pa je onda i u poslednjih godinu dana najveći promoter dolaska Ikea u Srbiju, Rasim Ljajić, najavio dolazak u novembru 2012., pa otvaranje regionalnog centra, javljao se i ambasador Švedske, i sve do predsednika opštine Stara Pazova.

    U međuvremenu, predstavnici kompanije i dalje potvrđuju svoju rešenost da krenu sa radom u Srbiji, ali sve to očigledno nešto koči. Mnogi veruju da je glavna komplikacija naći zemljište i dobiti sve dozvole. To nije daleko od istine s obzirom da smo po tome poznati i u svetu.

    Primer iz komšiluka. Glavni izvršni direktor IKEA Grupe Mikael Olson početkom prošle godine rekao je da će prva robna kuća biti otvorena tokom 2013. Istina, možda neće biti 2013., jer je gradnja započela ovog avgusta, ali barem je započela.

    Ono što je sigurno je da Ikea još nije stigla, a kad će ne znamo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE