Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Divlji` tekstil košta pola milijarde evra

    Crno tržište tekstila, prema nezvaničnim procenama, ostvaruje prihod od oko 700 miliona evra, a država godišnje zbog sive ekonomije u ovoj privrednoj grani gubi oko 470 miliona evra.

    Zbog jeftine robe koja je ušla u Srbiju nelegalnim kanalima, srpska tekstilna industrija beleži pad tražnje za 40 odsto u odnosu na 2008. godinu, pišu Novosti.

    I pored ovih zapanjujućih proračuna o gubicima, država i lokalne samouprave i dalje dozvoljavaju prodaju robe na uličnim tezgama, pijacama, otvorenim tržnim centrima, u neregistrovanim buticima.

    Istraživanje Unije poslodavaca Srbije, u kojem je učestvovalo 200 menadžera, vlasnika i direktora domaćih firmi, pokazalo je da je nelojalna konkurencija najveći problem srpskih tekstilaca.

    Zato traže da se prošire ovlašćenja komunalne policije, da ona može da kontroliše i kažnjava nelegalnu prodaju. Zbog ovakvog poslovanja na gubitku su svi osim nelegalnih trgovaca, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

    U proseku se u Srbiji na jedan legalno prodati džemper ili majicu, proda jedan i po "sivi" artikal, a na jugu i istoku, u pograničnim oblastima, taj odnos ide i do jedan prema tri.

    Takva odeća i obuća je u maloprodaji za 15 do 35 odsto jeftinija od proizvoda legalno registrovanih domaćih proizvođača, jer se na njih ne plaćaju PDV, takse, naknade i ostale dažbine.

    Zvanično, u Srbiji radi 300 Kineza!?

    Rajić napominje da tekstilci zameraju što država nije sprovela nijednu ozbiljnu kampanju za oduzimanje robe u crnim kanalima, nije osnovala registar uvezene robe, niti uspostavila standarde kontrole prometa robe preko graničnih prelaza.

    U Srbiji je u 2012. godini prijavljeno tek 297 Kineza koji rade u prodavnicama, kaže Rajić, dok procene kažu da u zemlji "na crno" radi između 8.000 i 10.000 kineskih trgovaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE