Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železara Smederevo još bez jasne budućnosti

    Strani investitori se ponovo interesuju za Železaru Smederevo, potvrđeno je Novostima u Ministarstvu privrede. Ipak, detalje i imena potencijalnih ulagača ne žele da otkriju. Napominju da je razlog zanimanja sa srpsku čeličanu to što je kragujevački Fijat spreman da kupuje limove iz Smedereva, ako zadovolje njihove standarde kvaliteta. To iziskuje ozbiljne investicije u pogone.

    Dok traju pregovori, proizvodnja u srpskoj čeličani biće privremeno zaustavljena naredne sedmice zbog remonta Visoke peći 2. Sindikati, koji zastupaju interese 5.200 radnika, ne znaju ništa o planovima za nastavak proizvodnje u 2014. godini i opstanku Železare.

    Prelić navodi da od obnavljanja proizvodonje u aprilu, sindikati nisu sa predstavnicima države, koja je poslodavac čeličane, seli za sto kako bi razgovorali o budućnosti fabrike.

    Sindikati smatraju da je opstanak fabrike politička odluka, a da glasine o gašenju Železare, koje bi prema ovdašnjim procenama koštalo i do 150 miliona dolara, nanose ogromnu štetu.

    Oni što navijaju da se Železara zaustavi, moraju da znaju da bi to donelo velike probleme – upozorava Prelić.

    Iako zasada nema jasnog stava države o budućnosti čeličane, sindikati očekuju podršku za očuvanje proizvodnje.

    – Koliko znamo, predlogom budžeta Republike Srbije za 2014. godinu kroz bankarske garancije za održavanje proizvodnje opredeljeno je 30 miliona evra – kaže Saša Čolić glavni poverenik ASNS u Železari Smederevo.

    Naredne sedmice proizvodnja će biti zaustavljena zbog redovnog remonta Visoke peći 2 koji će trajati tri nedelje. Radnici čije angažovanje nije neophodno, biće upućeni na plaćena odsustva sa 60 odsto zarade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE