Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH oštra protiv olakšica Hrvatskoj, Srbija amortizuje

    Spoljnotrgovinska komora BiH čvrsto podržava stav vlasti te zemlje da Hrvatska ne može da uživa iste pogodnosti u trgovini sa članicama CEFTA kao dok je bila njen član, rečeno je na sastanku CEFTA u Sarajevu.

    Na sastanku, povodom početka bosanskohercegovačkog predsedavanja CEFTA, rečeno je i da je Privredna komora Srbije spremna da razgovara o hrvatskim povlasticama, kako bi se našlo zadovoljavajuće rešenje.

    Predsednik komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je kako je, kao nova članica Evropske unije, Hrvatska izlaskom iz CEFTA izgubila pravo na bescarinski izvoz i da tu nema prostora za nove zahteve.

    Hrvatska je sada članica EU i ni na koji način ne može biti oslobođena carina i biti dovedena u poziciju da na jedan nelojalan način naruši stanje u regiji zemalja CEFTA, kazao je Egrlić.

    Prema njegovim rečima, u komori očekuju da pregovarački tim BiH ne popusti zahtevu EU, koja traži da se Hrvatska oslobodi carinskih barijera pri uvozu u BiH.

    Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Zoran Bojović je, s druge strane, smatrao da postoji prostor za razgovore i o tom pitanju jer je to u interesu i CEFTA i EU.

    Srbija će sve te zahteve razmotriti i doneti zaključke koji će omogućiti i Srbiji i Hrvatskoj i zemljama CEFTA da napreduju, zaključio je Bojović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE