Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za istraživanje nikla ne treba saglasnost opštine

    Za odobrenja nastavka istraživanja nikla nije potrebna saglasnost lokalne samouprave, poručeno iz Ministarstva rudarstva, povodom najave predsednika opštine Trstenik da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra Milana Bačevića, jer je kompaniji Srbija nikl produžio pravo na istraživanje nikla, bez saglasnosti samouprave.

    Za nastavak geoloških istraživanja metaličnih mineralnih sirovina, pa i nikla, nije potrebna nikakva saglasnost lokalne samouprave, što se nedvosmisleno kaže u 35. članu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ističe se u saopštenju ministarstva.

    Da bi se izvela geološka istraživanja, nije potrebno iseliti nikoga, jer se radi o istražnom bušenju, kao za svaku drugu mineralnu sirovinu. Istraživanja rude nikla izvode se na istražnom, a ne na eksploatacionom polju, naglasilo je ministarstvo.

    Eksploatacionim poljem se naziva prostor na kojem je odobrena eksploatacija, što ovde nije slučaj, istaklo je Ministarstvo rudarstva. Istražno bušenje za nikl je isto kao i za svaku drugu mineralnu sirovinu i služi da bi se utvrdilo kojih ruda ima i u kojim količinama. 

    Geološkim istraživanjima nikla, između ostalog, je predviđeno izvođenje istražnog bušenja, kao i kompleksna laboratorijska i tehnološka ispitivanja, a u cilju dokazivanja kvaliteta rudne mineralizacije.

    Ministarstvo podseća da je preduzeću Srbija nikl izdalo odobrenje za nastavak istraživanja nikla, kobalta i pratećih metala, na području u opštinama Vrnjačka Banja i Trstenik, sa rokom važenja do 16. oktobra 2015.

    Uvidom u podnetu dokumentaciju, Ministarstvo je utvrdilo da je preduzeće Srbija nikl u svemu postupilo u okviru odredaba Zakona i izdalo mu odobrenje za nastavak tih istraživanja.

    Ukupna vrednost istražnih radova u dvogodišnjem istražnom periodu iznosi oko 2,366 miliona evra, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE