Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tajne produktivnih: Kako maksimalno iskoristiti dan?

    Oni su na samom vrhu igre i znaju kako da postignu sve što žele za daleko manje vremena od ostalih. Vizija, fokus, jasni prioriteti ili produktivnost – u čemu je njihova tajna? Fortuna je zabeležila pet kratkih saveta koje je više od 500 direktora, preduzetnika i sportskih legendi otkrilo – kako maksimalno iskoristiti potencijal na poslu i u životu.

    Imajte jasan fokus, ali samo na jednu stvar. Osobina koja je zajednička skoro svim uspešnim ljudima jeste sposobnost da prepoznaju šta je važno i da se na tu jednu stvar fokusiraju. „Izaberite samo jednu stvar i obavite je bolje nego što bi iko ikada uradio“ – Jason Goldberg, generalni direktor Fab.com.

    Nemilosrdno blokirajte sve što vas ometa. Ne možete? Tehnologija je na sve mislila – Rescue time je aplikacija koja meri vreme koje provodite na kompjuteru, u čitanju elektronske pošte, pisanju izveštaja – na taj način kontrolišete svoj učinak, a Get Concentrating na neko vreme će blokirati društvene sajtove i pomoći da se fokusirate na ono što je zaista važno. „Moja koncentracija je upravo na koncentraciji“ – Martina Navratilova,  teniska legenda.

    Odredite tačno vreme trajanja sastanka. Ljudi generalno uvek traže više vremena nego što im je zaista i potrebno. Tako generalni direktor za Renault i Nissan, Carlos Ghosn, dozvoljava da sastanak za jednu važnu temu maksimalno traje do sat i po vremena – 50 odsto vremena je za prezentaciju, ostalih 50 odsto za diskusiju. „Dajte im maksimum pola sata kada vam traže sastanak –  da biste bili produktivni morate biti efikasni, dakle pametno koristite vreme“ – Gary E. McCullough,  bivši kapetan američke vojske, a danas direktor Kampa za karijeru i edukaciju.

    Rituali koji znače produktivnost. Uvedite rituale koji će korigovati vaše ponašanje i automatski vas vraćati na stazu uspeha – stazu produktivnosti. Novi radni zadaci na stolu koji vas čekaju kao podsetnik da se ubrzate i fokusirate ili možda nagrada koju ste sebi obećali posle uspešno obavljenog posla, šta god vas drži na putu uspeha. „Postavite prioritete, uložite sav svoj trud i fokus kako biste bar jednu važnu obavezu skinuli sa dnevnog reda“ – Tony Scwartz, generalni direktor Energy Projecta.

    Budite ranoranilac. Glavni deo recepta za uspeh, leži u ranom ustajanju. Naime, nije slučajno što baš većina direktora najvećih kompanija na svetu ustaje pre šest ujutru. „Ako vam je teško da se razbudite za posao, krenite malim koracima i za početak ustanite 15 minuta ranije, ubrzo ćete spoznati prednosti koje jutro donosi“ – Laura Vanderkam, pisac i autor knjige What the Most Successful People Do Before Breakfast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE